Frank Wilczek har invalts i KVA

Frank Wilczek, Fysikum. Foto: Niklas Björling/ Stockholms universitet

Vi gratulerar professor Frank Wilczek som har valts in i Kungliga Vetenskapsakademien som utländsk ledamot av klassen för fysik!

Frank Wilczek som 2004, tillsammans med David Gross och David Politzer, tilldelades nobelpriset i fysik rekryterades som professor vid Fysikum på halvtid den 1 maj 2016. Det kunde ske genom att Vetenskapsrådet beviljade en ansökan om bidrag inom utlysningen av medel för internationell rekrytering av framstående forskare.
Frank Wilczek beviljades också i början av året ERC Advanced Grant.

Rekryteringen av Frank Wilczek är av stort värde för Fysikum och den teoretiska fysiken vid Albanova universitetscentrum. Stort intresse har nyligen fokuserats på tidskristaller som Frank Wilczek föreslog 2012 och som nu realiserats experimentellt.

Han har nu börjat rekrytera medarbetare till sina projekt i Stockholm. Vi planerar att utlysa två biträdande lektorat inom hans projekt inom en snar framtid.