Albanova-Florian-Kuhnel

Fysikalisk afton – Ett lyckat arrangemang av Quanta

Den 26 april anordnade Quanta- Fysikernas ämnesförening en Fysikalisk afton, en kväll fylld av föreläsningar av forskare inom Fysikens olika områden. Evenemanget organiseras regelbundet och riktar sig främst till SU-studenter på fysikrelaterade kandidat-och masterprogram

Under onsdagskvällen samlades studenter, doktorander och postdoktorer för en spännande föreläsningskväll med två föreläsare från fysikens olika områden. Först ut var Paul Glantz från ACES (Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi) som gav en föreläsning om aerosolers påverkan på klimatet. Föreläsningen gav oss en överblick över hur aerosoler har en avkylande effekt på den globala uppvärmningen, hur aerosoler påverkar molnbildningen och molnstrukturen och hur man kan göra mätningar av dessa. Det var en fängslande föreläsning som både relaterade till mänsklig och naturlig påverkan på klimatet. Den beskrev också positiva och negativa effekter av aerosoler. Mötet mellan fysik och miljöforskning var en central del i föreläsningen som gav en inblick i hur klassisk fysik och koncept kan användas i modern klimatforskning.

Efter en kort paus med förtäring fortsatte evenemanget med kvällens andra talare Stefano Bonetti från KOMKO (Fysikum). Denna gång var fokus på X-rays och T-rays, strålning i Röntgen respektive Terahertz regionen av det elektromagnetiska spektrumet. Det var en intresseväckande föreläsning som gav exempel på olika metoder för att skapa X-rays och T-rays, deras betydelse för forskning och vad framtiden har att erbjuda inom området. Ett av de spännande projekt som nämndes i föreläsningen var det svenska MAX IV-laboratoriet i Lund som använder bl.a. röntgenstrålning.

Båda föreläsarna lyckades utmärkt med att fånga publikens intresse trots spridningen av utbildningsnivå och jag tror att föreläsningarna hade något för alla.

Quanta tackar föreläsarna och alla deltagare för en fantastisk kväll!

– Quanta genom Erik Jansson

PS. Mer om Quanta hittar du på deras Facebook gruppen.