Svenska mästerskapen i Rubiks kub på Fysikum och AlbaNova

I helgen 26-28 maj samlas entusiaster i konsten att snabbast lösa en Rubiks kub och andra liknande pussel här på AlbaNova för årets svenska mästerskap i ’Speedcubing’. Det tävlas i lösning av en rad olika storlekar (och formar) på kuber: Den vanliga 3x3x3 kuben är huvudgrenen. Dessutom tävlas i den ’enkla’ 2x2x2 och i större kuber upp till 7x7x7. Dessutom andra exotiska pussel som Pyraminx, Megaminx, Square-1, Clock och Skewb. För den vanliga kuben finns dessutom specialgrenar där man löser med bara ena handen eller med fötterna!. De kanske mest imponerande tävlingarna är ’Blindfold’. Här inspekterar man sin kub, får ögonbindel på, och löser den! Det tävlas i denna specialgren för såväl 3x3x3 som 4x4x4 och 5x5x5! I multiblind får man ett valfritt antal kuber som man memorerar och sedan löser med ögonbindel på! Slutligen tävlas det i ’Fewest Moves’. Här får man en timme på sig att utifrån en given blandning av en kub hitta en lösning med så få drag som möjligt. Det går faktiskt att bevisa att man aldrig behöver fler än så få som 20 drag för att lösa en kub, men det är ju inte helt lätt att hitta denna optimala lösningen med utgångspunkt i en slumpmässig vald av de 43 252 003 274 489 856 000 olika möjliga blandningarna.

Det har hänt väldigt mycket med kuberna sedan Ernő Rubik uppfann dem i 1974. Den som en gång för 20-30-40 år sedan testade att lösa kuben skulle nog inte komma på tanken att det någonsin skulle gå att göra detta på under 10 sekunder. De moderna kuberna är dock helt annorlunda och mycket lättare att vrida på än de gamla originella kuberna. Detta beror på en smartare konstruktion och ett helt annat fokus på att få ned friktionen. De riktiga experterna tar isär sina nyinköpte kuber och gör rent dem från tillverkarnas smörjmedel för att ersätta det med annan smörjning och för att reglera hur hårt skruvarna som håller ihop kuben ska dras för att få en perfekt kub som är lätt att vrida på snabbt (här talar vi om över tio drag per sekund!) och som inte faller isär eller bara känns för lös.

Maximala deltagarantalet är satt till 150 och med tre veckor kvar till tävlingarna har 106 anmälningar registrerats. Det är alltså troligt att taket nås vilket då samtidigt vill göra detta till det största kubarrangemanget hittills i Sverige. Bland deltagarna kommer de flesta av de främsta svenska ’speedkuberna’ att finnas. Bland andra den aktuella svenska rekordhållaren i den vanliga kuben, Daniel Wallin, som har lyckats lösa kuben på osannolika 6,45 s. Daniel är dessutom regerande världsmästare i specialkuben ’Skewb’. En annan regerande världsmästare, som kommer att delta, är danske Oscar Roth Andersen som vid VM 2015 i Sao Paolo vann grenen ’Megaminx’. Även den nyblivna världsrekordhållaren i ’Square-1’, svenske Helmer Ewert finns bland de anmälda.

Varför här? Vad har detta med Fysikums verksamhet att göra?

En hel del faktiskt. För det första är ju många av deltagarna unga och intresserade av matematik, vetenskap och teknik. Kopplingen mellan kuber och matte-fysik-teknik undervisning är inte ny. På engelska Wikipedia kan man läsa om de många initiativer som Ernő Rubik är engagerad i för att främja intresset för naturvetenskap bland ungdomar. ”While Rubik became famous for inventing the Rubik’s Cube and his other puzzles, much of his recent work involves the promotion of science in education. Rubik is involved with several organizations such as Beyond Rubik’s Cube, the Rubik Learning Initiative and the Judit Polgar Foundation all of whose aim is to engage students in science, mathematics, and problem solving at a young age.”

En ytterligare fascinerande aspekt av en kubtävling är att man kan få höra ungdomar ned till grundskoleåldern använda sig av termer som ”permutationer”, ”algoritmer” och ”paritet”! Det senare kan förekomma överraskande men har sin förklaring i t ex lösning av 4x4x4 kuber. Här använder de flesta en metod där man först får till enfärgade 2×2 kvadrater på alla sex sidor och sedan ser till att alla kanter på de två mittersta platserna har likadana stycken. Därmed är problemet reducerat till att motsvara lösningen av en vanlig 3x3x3 kub. Dock är det inte säkert att det sedan faktiskt går att lösa detta ”3x3x3” problem. Det finns nämligen två olika klasser av dessa virtuella 3x3x3 kubblandningar och bara den ena kan lösas till en helt löst 4x4x4. Den andra klassen sägs ha fel paritet och hamnar man där måste man genomföra en speciell algoritm där man bryter upp det lösta och kommer tillbaka till en situation med ’rätt’ paritet – kubernas helt egna ’svaga växelverkan’ alltså. Detta är förklaringen om du besöker AlbaNova i helgen 26-28 maj och hör en frustrerad 12-åring säga: ”det kunde ha blivit PB i four-by-four men jag fick Parity”!

Om du är nyfiken, är du välkommen att titta förbi under tävlingarna i Oscar Klein salen. Om du kan lösa kuben är du kanske till och med intresserad i att delta? Det går fortfarande att anmäla sig och inga krav på tidigare prestationer finns. Bara följ instruktionerna på tävlingens hemsida:  http://kubsm-2017.webnode.se/
Henning Schmidt, kub-supporter…

En film av författaren till denna text som visar när danska rekorden slogs i oktober 2015. Sedan dess har dock det rekordet förbättrats i omgångar till smått galna 5,58 s.