Vi minns Kjell Fransson med tacksamhet!

Vi har nåtts av budet att Kjell Fransson har gått bort bara 68 år gammal. Kjell tillbringade hela sitt yrkesverksamma liv vid Fysikum. Hans forskningskarriär var inom kärnfysik. Det var i detta ämne han disputerade 1981 och han blev docent några år senare.

Han var under många år en nyckelperson vid Fysikum och hade flera centrala uppdrag. Han var under 30 år (!) studievägledare. Biträdande studierektor blev han 2006 och ett par år senare blev han ställföreträdande prefekt och studierektor för forskarutbildningen. De uppgifterna behöll han tills han gick i pension i slutet av 2013.

Det var en förmån att arbeta med Kjell. Han var oerhört effektiv, arbetsvillig och lojal. ”Lite snack – och mycket verkstad!”. För honom var det inte viktigt att vara i centrum och att synas. Han arbetade istället ihärdigt i det tysta med stor kompetens. Han var inte rädd för att lära sig nya saker. De sista åren blev det en hel del ekonomi och personaladministration. När jag höll tal för honom vid pensionsavtackningen så konstaterade jag att det alltid behövdes två personer för att ersätta honom: när han avgick som studievägledare rekryterades två nya, när han avgick som biträdande studierektor så fick vi två nya och när han avgick som stf prefekt fick vi en ny sådan men också en administrativ chef. Även om det sades delvis på skämt så fanns det ett ändå mått av sanning i detta.

Kjell var en trevlig person som det var lätt att tycka om. In i det sista kom han och hälsade på vid Fysikum för att träffar kolleger och vänner samt att besöka gymmet. Vi bevarar honom i varmt minne!