1. Du är här:
  2. Fysikum
  3. Skolor
  4. Fysikshow

Välkommen till Fysikshow!

Fysikshow är ett nystartat projekt som bygger på ett liknande koncept på Aarhus universitet som grundaren av Fysikshow, Nils Elander, kom i kontakt med under sin tid där. Fysikshow på Stockholms universitet startade för ca två år sedan, och har sedan dess besökt ca 20 skolor, varit i på en liten gymnasieturné i Dalarna samt även showat på Vetenskapsfestivalen i Göteborg förra året. Vi är fortfarande i uppstartningsfasen, men har kommit igång ordentligt!

Lärarnas Riksförbunds medlemstidning Skolvärlden har gjort ett webb-tv-reportage om Fysikums Fysikshow under rubriken "De får dig att tända på fysik. Doktorander från Stockholms universitet har skapat en show - för att öka intresset kring fysiken" . Videon finns här.

Idén med Fysikshow

Sketch_1

Vi tycker att det är både viktigt och roligt att göra experiment för att förstå fysiken. Dock lika viktigt är att lära sig att man kan förstå vad som hänt! Fysik känns ofta svårt och krångligt, och det är inte något som man till vardags pratar så mycket om, varken i media eller på skolrasten.

Men, egentligen handlar ju väldigt mycket av det vi pratar om och är intresserade av, om fysik, bara det att vi inte är vana att tänka så. T ex pratar vi om klimat och miljö, hur det gick när vi lagade mat igår, att vi börjat cykla igen, vilken ny teknik vi lärt oss.

Vi tror att genom att göra experiment och sedan diskutera vad som hänt, för man skolans lite mer formella fysikspråk närmare vardagen och sin omgivning. Detta tror vi är viktigt för att sudda bort den lite dammiga och svårtillgängliga image som fysik och annan naturvetenskap har kommit att få.

Vi vill också visa för eleverna att deras bild av en fysiker kanske inte stämmer, och förhoppningsvis blir till det bättre!

 

Vi som jobbar med Fysikshow

Sketch_2

Vi som jobbar med fysikshow heter Daniel, David, Tanja och Tor. Vi har på olika sätt anknytning till experimentell fysik och tycker alla att det är roligt att experimentera! Nedan kan du läsa mer om oss och om vår fysikbakgrund!
När vi kommer och besöker er skola, berättar vi gärna vad vi jobbar med / studerar, och varför vi valde att studera fysik på Stockholms universitet. Om detta låter intressant är det bara att säga till vad ni vill höra om så kan vi förbereda oss lite extra.

 

Daniel Schlesinger, forskarstuderande inom teoretisk kemisk fysik

Daniel Daniel - droppen
Hej!

Jag heter Daniel och jag är doktorand i avdelningen för kemisk fysik på Fysikum. Jag är interesserad av vatten – jo, du läste rätt, vatten! Substansen är ju välkänd, men om man kollar närmare och närmare, då blir det klart att vatten egentligen inte är förstått på en fundamental nivå. Där finns många konstigheter med vatten, t.ex. täthetsanomalien vid c:a 4° C, där vatten är som tätast. Det är bara ett exempel, vatten uppvisar runt 70 sådana anomalier jämfört med enkla vätskor. Jag jobbar med molekylära simuleringar och försöker förstå varför vatten är så speciellt.

Utbildning: Jag studerade fysik vid Ludwig Maximilians universitet i München, Tyskland med utlandsstudier vid Moscow Lomonosov State University, Ryssland. Jag kom till Stockholm 2010 för att påbörja forskarutbildningen vid Fysikum.

På fritiden: Jag spelar badminton och gillar att cykla, åka skidor eller kajak. Dessutom gillar jag musik, att lyssna och att spela själv på klarinett eller gitarr. Jag gillar att prata om politik och även filosofi med vänner.

Därför engagerar jag mig i Fysikshow: Jag tycker att det är bästa vägen för ungdomar att se roliga och spektakulära experiment som motiverar dem att fundera över vår fascinerande värld. Där finns mycket att upptäcka, att tänka och forska om. Kanske någon av ungdomarna ska vara med nångång?

Kontakt: daniel.schlesinger@fysik.su.se

 

David Andersson, masterstudent i teoretisk fysik

David
David - toroid
Hejsan!

Mitt engagemang inom naturvetenskap, och fysik specifikt, slog rot efter att jag medverkat i en sommarskola arrangerad av AstraZeneca och Förbundet Unga Forskare 2004. Sedan dess har jag ägnat stor del av min tid åt att inspirera unga att ägna sig åt naturvetenskap och teknik genom många olika uppdrag i Unga Forskare, där ibland genom att skriva experimenthandböcker, showat och varit handledare vid sommarskolor. Just nu sitter jag som förbundsstyelseledamot med den personliga motivationen att möjliggöra för flera att få uppleva naturvetenskapen på det fantastiska sätt jag fått göra.

Utbildning: Jag är en av dem som inte kommit så långt än att jag inte riktigt börjat forska, men det lilla jag har gjort relaterar till geometrier för händelsehorisonter (det svarta området kring svarta hål), annars är mina intresseområden allmän relativitetsteori och kosmologi. Till vardags studerar jag masterprogrammet i teoretisk fysik.

På fritiden: En stor del av tiden utanför skolan går till mitt ideella engagemang i Förbundet Unga Forskare. Jag driver även en del privata projekt vid sidan av detta engagemang, däribland att bygga en gokart med jetmotor, en teslaspole samt diverse robotar med Arduinokretsar. Utöver det roas jag av kortspelet Magic the Gathering.

Därför engagerar jag mig i Fysikshow: Naturvetenskap är en nyfiken värld full av fascination och upptäckarglädje. Den är öppen för alla och erbjuder ständigt nya utmaningar. Det finns många vägar in i denna värld, men långt många fler ut. Min ambition är att glänta lite på dörren till den fantastiska värld som döljer sig bakom ordet "naturvetenskap" i hopp om att vecka intresset hos någon. Om man sedan blir forskare, ingenjör, regissör, snickare eller mäklare spelar mig inte så stor roll, men jag tror att en nyfikenhet för naturvetenskap kommer alla människor till gagn!

Kontakt: Tveka inte att höra av er till mig på davand@fysik.su.se om ni har frågor om experiment, vill ha tips på inspiration, undrar någonting om Förbundet Unga Forskare, eller har några andra viktiga frågor om tillvaron!

 

Tanja Petrushevska, forskarstuderande inom observationell kosmologi

Tanja_sailing Tanja
Hej!

Min forskning består att hitta avlägsen supernova bland på bilder som fått från teleskopet på Kanarieöarna. Det är en mycket spännande ämnen, gick faktiskt i år Nobelpriset i fysik för upptäckten av den accelerated exapansion av universum med hjälp av supernovor. Det som gör dem speciella är att de är extremt ljusstarka och nästan alltid utstrålar exakt samma ljusmängd. En supernova producerar lika mycket ljus som en hel galax. Genom att studera supernovor vars ljuspartiklar har färdats i flera miljarder år för att nå oss, kan vi lära oss hur universums expansion har sett ut under tiden som har förflutit sedan ljuset började sin färd. Med den informationen kan vi dels räkna oss tillbaka till ursmällen och få reda på när allting började, dels försöka förutsäga universums framtida öde. Dessa är alltså skälen till att vi letar efter avlägsna supernovor.

Utbildning: Jag kommer från Makedonien, men efter gymnasium, flyttade jag till Bologna, Italien för att studera astronomi vid det äldsta universitetet i Europa. När jag tog examen, gick jag till Trieste att göra en masterexamen i astrofysik.

På fritiden: gillar jag att resa och laga mat! Musik och fotografi är mitt hobbies. Min svenska är ändå inte bra, men jag försöker lära sig :)

Därför engagerar jag mig i Fysikshow: Jag tror att elever kan lära sig mer om fysik med experiment, och inte bara läsa och höra om. Också de direkt kan få veta vilken typ av forskning som vi gör och se att de är många spännande ämnen.

Kontakt: tanja.petrushevska@fysik.su.se

 

Tor Kjellsson, forskarstuderande inom teoretisk atomfysik

Tor - karate Tor - atom
Hej!

Jag heter Tor och ska precis börja doktorera i teoretisk atomfysik. Man kan göra många saker inom detta område men jag kommer att hålla på med beräkningar för experiment med attosekund ljuspulser: ultra-korta ljuspulser som ger oss möjlighet att studera tidsförlopp för elektronövergångar på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

Utbildning: Jag har läst masterprogrammet i teoretisk fysik och dessutom läst lite extra matematik på Stockholms Universitet. Mitt examensarbete handlade om att analysera känsligheten i data för upptäckter av supernovor och jag gjorde det i samma forskargrupp som Tanja.

På fritiden: gillar jag bland annat att träna, vilket är tur eftersom jag är en chokladätare av rang.

Därför engagerar jag mig i Fysikshow: Många ser aldrig varför fysik är roligt - kanske för att de helt enkelt inte är intresserade. Jag tror dock att det oftast beror på att de inte får möjligheten att se varför det kan vara så roligt. Tillsammans med Daniel, David och Tanja kan jag försöka visa så många som möjligt varför vi tycker att fysik är så kul!

Kontakt: tor.kjellsson@fysik.su.se