Gruppen fotograferad med vanlig kamera och med infrarödkamera

Gruppen fotograferad med vanlig kamera och med infrarödkamera

 

Kess Marks, forskarstuderande inom kemisk fysik

Kess Marks

Hejsan!

My name is Kess and I am a PhD-student at the division of Chemical Physics at Fysikum. I study chemical reactions that take place on surfaces. So I put some atoms or molecules on a surface, then I get to shoot at it with a laser and after that I see what happens. Isn’t that a great job?

Utbildning: I studied chemistry at the Radboud University in Nijmegen, the Netherlands. There I enjoyed myself at the department of solid state physics where I tried to help develop methods to create high quality single crystals. But I wanted to learn more about the physics behind all the chemical processes and that is why I decided to come to Stockholm and do my PhD on the division of Chemical Physics.

På fritiden: In my spare time I enjoy many things, reading, walking, running, computergames, yoga, or just sitting around with some friends and talk.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Physics is fun. You can play with explosions or electrical sparks or light with all kinds of pretty colours. I think everyone should experience how much fun physics can be and that you do not need to be a nerd to like it or to understand it. Physics is everywhere and for everyone! The FysikShow is a great way to share this with a lot of kids and hopefully the show can inspire some kids to investigate the world themselves.

 

Gabriele Bertoli, forskarstuderande inom elementarpartikel­fysik

NN

Hej!

I work at CERN for the ATLAS experiment, we look for new physics phenomena and in particular I investigate theoretical models for Dark Matter, Supersymmetry and Large Extra Dimensions.

Utbildning: I studied theoretical physics in Italy, worked for a summer at CDF in Chicago and started a PhD with the Stanford University for an experiment based at Gran Sasso. I later quit and joined Stockholm University.

På fritiden: In my spare time I enjoy going to concerts, cycling, doing sport, hiking, having a beer with friends, play the guitar, videogames, cooking and many other stuff.

 

Mikica Kocic, forskarstuderande inom teoretisk fysik

Mikica Kocic

Hej!

Jag heter Mikica och är doktorand vid CoPS-avdelningen vid Fysikum som bedriver forskning inom kosmologi, astropartikelfysik och strängteori. Jag arbetar med teoretiska aspekter av utökad allmän relativitetsteori som förser gravitonen med massa. Gravitonen är budbärarpartikeln för gravitationskraften, och för att passa in i nuvarande teorier bör gravitonens vilomassa vara noll. Att ge gravitonen massa kan vara en möjlig förklaring till den mörka energins natur samt universums expansion. Dessutom är det alltid jättespännande att leka med Einsteins vackra ekvationer!

Utbildning: Jag läste data och elektroteknik vid Belgrads universitet och sedan arbetade jag i många år med digital signalbehandling samt mjuk- & hårdvarukonstruktion. På sistone har jag tagit masterexamen i teoretisk fysik vid Stockholms universitet där jag också fortsatt med min forskarutbildning.

På fritiden: Förutom att springa långa sträckor eller åka skidor (som är två invarianter i mitt liv), varierar mina andra intressen och just nu är jag taggad på badminton (vi får se!). Jag gillar också att arbeta med trä, binda böcker, eller försiktigt trycka tangenter på piano sent på kvällen :-)

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Vi lever i en magisk värld. Att göra experimentet framför barn och se när magi förvandlas till förståelse är outsägligt.

 

Sara Kullström, student i fysik

NN

Hej!

Jag heter Sara och pluggar mitt sista år på kandidatprogrammet inom fysik. Något mer spännande händer tyvärr inte när man pluggar kandidaten då vi nästan bara sitter på föreläsningar hela veckan.

Utbildning: Jag gick Natur på gymnasiet med inriktning på mycket fysik och matematik. Direkt efter att jag tog studenten så började jag plugga på universitetet.

På fritiden så tycker jag att det är kul med det mesta, för tillfället så klättrar jag mycket men håller även på med ninjutsu, airsoft, paintball, lajv, och mycket inom sömnad och handarbeten, håller även på med mycket inom musik.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Jag tycker det är kul att håla på med saker praktiskt och även att (under)visa i saker. De flesta brukar tänka på stereotyper när de hör fysiker, så är kul att bryta den uppfattningen med att åka ut och visa hur roligt man kan ha det med fysik och att vi alla inte sitter och räknar hela dagarna.

 

Anton Ljungdahl, masterstudent i teoretisk fysik

Anton Ljundahl

Hej!

I skrivande stund studerar jag masterprogrammet i teoretisk fysik på Fysikum (Stockholms universitet), där jag tidigare också gått både naturvetenskapligt basår och kandidatprogrammet i fysik. Efter basåret valde jag att fortsätta med just fysik eftersom jag är väldigt intresserad av hur de teorier vi har för att beskriva verkligheten grundar sig på (eller beskrivs med hjälp av) matematik. Jag hoppas på att kunna fortsätta inom akademin och doktorera inom (det väldigt breda) fältet teoretisk fysik.

Utbildning: Efter att ha gått samhällsvetenskapligt gymnasium jobbade jag ett antal år som artist/technical director inom digitala specialeffekter för film. Detta väckte mitt intresse för att lära mig matematik och fysik, då många av de metoder som används för att skapa datorgrafik grundar sig i fysikaliska teorier. Jag studerade gymnasiematematik på komvux för att sedan läsa naturvetenskapligt basår på SU, och nu läser jag masterprogrammet.

På fritiden: Mycket av tiden spenderas på fysikstudierna och att umgås med mina barn. Men jag försöker också hinna med att spela lite datorspel, där jag främst är intresserad av tävlingsspel (e-sport) så som Quake 3, CSGO och nu på sistone Overwatch.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: För att som teoretiker få chansen att utföra, förstå och förklara den bästa sortens experiment: roliga och illustrativa experiment!

 

Simon Molander, forskarstuderande inom elementarpartikelfysik

NN

Hej!

Jag heter Simon och jag är doktorand i experimentell elementarpartikelfysik, det betyder att jag studerar det vi just nu tror är de allra minsta partiklarna. Vi vet att den modell vi har för att beskriva de minsta partiklarna, den så kallade standardmodellen, inte kan förklara allting och därför gör vi experiment för att se var den inte stämmer. Det experiment jag jobbar med kallas "Large Hadron Collider" eller LHC. I det accelererar vi partiklar som kallas protoner till väldigt nära ljusets hastighet för att sedan krocka dem med varandra. De här krockarna fungerar lite annorlunda än krockar vi är vana vid på det sättet att istället för att bara gå sönder, så kan helt nya partiklar bildas. Ju högre hastighet desto tyngre partiklar kan bildas, och därför är vår accelerator väldigt stor, och tusentals fysiker jobbar tillsammans för att tolka resultaten.

Utbildning: Hela min utbildning har skett vid Stockholms universitet, men det har ändrat riktning något genom åren. Min kandidatexamen är i fysik, medan min masterexamen är i astronomi. Förutom dessa har jag även en lärarexamen.

På fritiden: Med två småbarn i familjen så ägnas mycket av fritiden åt familjen, men när jag har tid över så är mitt främsta intresse spel av olika slag, antingen på dator/TV, eller tillsammans med vänner i from av roll- eller brädspel. Jag tycker också om att omge mig med mycket människor, och var länge engagerad i studentlivet. Även om det engagemanget har avtagit, så ser jag till att fortsätta dyka upp på de roligaste evenemangen.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Huvudorsaken är att det är så roligt och spännande med experiment! Jag gillar dessutom att showa. I FysikShow har jag fått en chans att kombinera dessa båda nöjen med göra en insats för att främja naturvetenskapligt intresse, något som jag anser vara väldigt viktigt, både för de individer vi showar för, och för samhället i stort.

 

Jesper Norell, forskarstuderande i teoretisk fysik

Jesper Norell

Hallå!

Jag heter Jesper och är doktorand inom kvantkemi och molekyldynamik. Med hjälp av avancerade datorberäkning kan vi simulera och förstå hur atomkärnor, elektroner och fotoner samverkar i bland annat biologiska processer och solceller. Experiment som kräver avancerade ljuskällor för miljardtals kronor kan ofta simuleras teoretiskt på en helt vanlig PC. Tänk bara: många av naturens mysterier som i århundraden gäckade filosofer och forskare skulle idag kunna lösas snabbt på en mobiltelefon som ryms i fickan - datorer är vetenskapens magi!

Utbildning: Kandidatexamen i fysik och nanovetenskap från Linköpings universitet, masterexamen i beräkningsfysik från Stockholms universitet. Som examensarbeten har jag modellerat ljudhastigheter i järnlegeringar och friktion i nanoskopiska system.

På fritiden: Jag är ett stort fan av framtidens sporter (som Sverige redan nu är riktigt bra på) nämligen e-sporter, framförallt DOTA2. Förutom det tycker jag om att läsa, laga mat och spela badminton eller att släppa loss i moshpiten där det spelas någon typ av metal.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Att få lära ut fysik är minst lika roligt som att få lära sig själv. Hur kan man då missa chansen att delta i fysikundervisning där det inte bara kan, utan förväntas, explodera, brinna och blixtra?

 

Seméli Papadogiannakis, forskarstuderande inom kosmologi

Seméli Papadogiannakis

Hej!

Jag heter Seméli och är doktorand vid avdelningen för kosmologi, astropartikelfysik och strängteori. Jag forskar om hur man kan förbättra vår kunskap om universums accelererande expansion genom att titta på supernovor. Det är jättespännande att se hur stora explosioner av stjärnor kan säga oss så mycket om universum.

Utbildning: Jag pluggade fysik vid Edinburgh University och kom sedan till Stockholm för min doktorandutbildning.

På fritiden: Paddlar jag kajak (om vädret tillåter) och utövar bågskytte och judo. Jag tycker om att resa till nya spännande platser och lära mig nya språk.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Det är ett ypperligt tillfälle att få dela med sig allt spännande och interessant som fysik innebär till ungdomar. Det är också kul för min egen skull att bli påmind hur roligt fysik kan vara.

 

Apostolis Raptis, masterstudent i medicinsk strålningsfysik

Apostolis Raptis

Hallå!

My name is Apostolos Raptis and I’m a masters student in the division for medical radiation physics at the Department of Physics. I am coming from that sunny little spot in the south of Europe called Greece. My field is mainly treatment and diagnosis of cancer patients but it can also be expanded to other forms of research, like detecting properties of materials and nuclear medicine. The personal motivation to help people in a more direct way was the reason why I chose this kind of academic training.

Utbildning: I have studied in the Aristotle University of Thessaloniki in the department of physics, where we were introduced to the wonderful physical world and its phenomena. I obtained knowledge from broad categories of physics, such as astronomy and nuclear physics, but also specialized knowledge in some more important fields for the medical physicist, such as electromagnetism and radiobiology.

På fritiden: I was always a huge fan of sports so I admit I have spent countless hours of my personal free time training or participating in a team event. Lately, learning Swedish has also become important and I would call it an educational hobby. Watching documentaries about the universe was also something that intrigued me.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: In the past I was engaged in the secondary educational level on public and private schools in my hometown. I believe sharing knowledge and sometimes giving impressive physics shows can help stir more youth towards the scientific path. I do believe that this cause is really worth my effort and my spare time.

 

Oleksii Rebrov, forskarstuderande inom kemisk fysik

Oleksii Rebrov

Hej!

My name is Oleksii. I am a doctoral student at the Chemical Physics division of the Department of Physics at Stockholm University. I study the properties of biological molecules such as amino acids in gas phase. I’m curious about the chirality phenomenon that’s why it’s the main topic of my studies.

Utbildning: I am from Ukraine. I graduated from Kharkiv National University and have a Master Degree in Experimental Nuclear Physics. I worked in Applied Physics research institute where I studied proton collisions. Since 2013 I’m in Stockholm. I worked at Karolinska Institutet in proteomics lab. Then I got a PhD position at Stockholm University at Physics Department. I study chemical reaction in the gas phase with the focus on chiral molecules and their properties.

På fritiden: I like to spend free time with my family and friends. I like reading and playing piano, travelling and sport.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: I like to share my experience and knowledge with people. I’m happy if my work is interesting and useful especially for young minds. I like experiments and happy to convince everyone that science is incredibly interesting.