Gruppen 2014 - 2015 fotograferad med vanlig kamera och med infrarödkamera

Gruppen 2014 - 2015 fotograferad med vanlig kamera och med infrarödkamera

 

Nils Elander, grundare av FysikShow (aktiv 2012)

Nils

Nils efter mottagandet av hedersprofessuren i S:t Petersburg

Gafflar i Århus

Två gafflar i en gummisnodd illustrerar kopplade svängningar

Hej!

Person och bakgrund: Jag heter Nils Elander. Jag pensionerades som professor i teoretisk molekylfysik hösten 2012 efter att i mitt yrkesliv ha fått syssla med mitt vetenskapliga favoritämne, kollisionsteori, och dessutom fått betalt för det!

Utbildning och profession: Mitt mål i livet var bli gymnasielärare. I slutet av min sluttentamen i fysik frågade professorn om jag ville bli doktorand i hans grupp. Efter ett par år blev jag bjuden att vara gäststudent vid Princeton University i New Jersey, USA, och arbeta med livstidsmätningar, och jag kom sedan att arbeta med teorin för sönderfallande tillstånd i små molekyler. Efter disputation var jag postdoktor vid Quantum Theory Project på University of Florida 1977 – 1978. Tillbaka i Stockholm fick jag en forskarassistenttjänst vid det dåvarande Forskningsinstitutet för Atomfysik, AFI, som senare blev Manne Siegbahninstitutet. 1993 överfördes vår grupp till Stockholms universitet, där jag befordrades till professor 2000.
Om jag skall minnas en enskild akademisk höjdpunkt så blir det i november 2009 när jag till min stora förvåning, innerliga glädje och tacksamhet utnämndes till hedersprofessor vid Institutionen för beräkningsfysik vid fysikfakulteten vid universitetet i S:t Petersburg i Ryssland.

På fritiden: Jag är full av projekt även utanför Fysikum. Om mina föräldrar lärde mig något så var det att ”Du skall syssla med det som kul”. Förutom min forskning håller jag på med konsthantverk, matlagning, vår trädgård, vår hund, pensionärsgymnastik och resor tillsammans med min hustru.

Varför FysikShow? Frågan varför inte smarta ungar är intresserade av naturvetenskap fick mig att engagera mig i kontakter med skolan under en lång tid av mitt yrkesliv. Jag var t.ex. med och startade och drev Fysik i Kungsan. År 2007 fann jag under en konferens i Århus i Danmark två gafflar uppspända med en gummisnodd i ett stativ. När jag kom hem bad jag att få starta FysikShow på prov under ett år, med den verksamhet jag sett i Århus som förebild. Då jag läser och talar danska relativt väl kunde jag i ett första skede kopiera den hemsida man hade i Århus, http://fysikbasen.dk, och sätta igång med att gräva fram instrument till början på vår egen show. Då vi kom ut i skolorna runt Stockholm erfor vi att konceptet fungerade. Tuffa ointresserade grabbar och skoltrötta unga damer med avsiktligt trasiga jeans vaknade ur sin skoldvala och jublade över vad de såg. Jag var orolig att projektet skulle rinna ut i sanden när jag pensionerades, men jag är så glad att jag hade fel. Katarina, Tanja, David och Tor tog vid och nu möter FysikShow storleksordningar fler elever är vad jag hade kunnat drömma om.

 

Emma Anderson, forskarstuderande inom experimentell atomfysik (aktiv 2015 - 2016)

Emma Anderson

Hej!

My name is Emma and I am a doctoral candidate in atomic physics at Stockholm University. I work with an experiment that allows us to study the interactions of charged molecules and clusters. We run experiments at very low temperatures at about minus 260 degrees Celsius in an environment similar to outer space.

Utbildning: I am Australian—the other side of the world! I studied physics and chemistry at the Australian National University, Canberra, Australia before moving to Sweden to undertake a PhD position at Stockholm University in 2014. For my thesis I studied how positions, the antimatter counterpart of an electron, interact with biomolecules.

På fritiden: I like to cook and eat and I miss some of the food from home. I dance as often as I can and in the rest of my time I read, play board games and learn a little Swedish.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: I think physics is interesting and fun and I like to share it people whenever I get the chance.

 

David Andersson, masterstudent i teoretisk fysik (aktiv 2013 - 2016)

David Andersson

Hejsan!

Mitt engagemang inom naturvetenskap, och fysik specifikt, slog rot efter att jag medverkat i en sommarskola arrangerad av AstraZeneca och Förbundet Unga Forskare 2004. Sedan dess har jag ägnat stor del av min tid åt att inspirera unga att ägna sig åt naturvetenskap och teknik genom många olika uppdrag i Unga Forskare, där ibland genom att skriva experimenthandböcker, showat och varit handledare vid sommarskolor. Just nu sitter jag som förbundsstyelseledamot med den personliga motivationen att möjliggöra för flera att få uppleva naturvetenskapen på det fantastiska sätt jag fått göra.

Utbildning: Jag är en av dem som inte kommit så långt än att jag inte riktigt börjat forska, men det lilla jag har gjort relaterar till geometrier för händelsehorisonter (det svarta området kring svarta hål), annars är mina intresseområden allmän relativitetsteori och kosmologi. Till vardags studerar jag masterprogrammet i teoretisk fysik.

På fritiden: En stor del av tiden utanför skolan går till mitt ideella engagemang i Förbundet Unga Forskare. Jag driver även en del privata projekt vid sidan av detta engagemang, däribland att bygga en gokart med jetmotor, en teslaspole samt diverse robotar med Arduinokretsar. Utöver det roas jag av kortspelet Magic the Gathering.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Naturvetenskap är en nyfiken värld full av fascination och upptäckarglädje. Den är öppen för alla och erbjuder ständigt nya utmaningar. Det finns många vägar in i denna värld, men långt många fler ut. Min ambition är att glänta lite på dörren till den fantastiska värld som döljer sig bakom ordet "naturvetenskap" i hopp om att vecka intresset hos någon. Om man sedan blir forskare, ingenjör, regissör, snickare eller mäklare spelar mig inte så stor roll, men jag tror att en nyfikenhet för naturvetenskap kommer alla människor till gagn!

 

Katarina Bendtz, forskarstuderande i elementarpartikelfysik (aktiv 2012 - 2013)

Katarina

Hallå!

Jag heter Katarina och var en av dem som grundade fysikshow. Jag doktorerar i elementarpartikelfysik och letar efter magnetiska monopoler, dels i vulkaniska stenar och dels med hjälp av ATLAS-detektorn vid LHC-experimentet på CERN.

Utbildning: Jag gick fysikprogrammet på Fysikum och läste lite extra matte på Matematikum. Jag gjorde mitt masterexjobb på Tokyo universitet om ATLAS-detektorns myonspektrometer och började sedan doktorera på Stockholms universitet.

På fritiden: har jag en vetenskapodcast, Professor Magenta, tillsammans med en annan doktorand i astropartikelfysik, läser böcker och ordnar gärna fest.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: För mig var det en självklarhet att lägga mina undervisningstimmar på uppstarten av FysikShowprojektet! Jag ville vara med och sprida intresset för naturvetenskap och visa på hur roligt det kan vara, även om det ibland kan vara svårt. Dessutom var det väldigt roligt att starta upp verksamheten och det känns fantastiskt att det fortsatt att göra succé med duktiga och engagerade doktorander i spetsen!

 

Jessica Elevant, forskarstuderande i teoretisk partikelfysik (aktiv 2015 - 2016)

Jessica Elevant

Hallå!

Mitt namn är Jessica och jag doktorerar inom teoretisk partikelfysik. Mer specifikt sysslar jag med en partikel, nämligen neutrinon. Jag håller faktiskt inte ens på med hela neutrinon. Jag tittar på ett specifikt beteende hos neutrinon: smakoscillationer. Förhoppningen är att en ökad förståelse av dessa smakoscillationer kan verka som en portal till ännu outforskad mark i forskningen av fundamental fysik!

Utbildning: Jag har pluggat till civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik i Linköping. Hösten 2014 började jag doktorera på SU.

På fritiden: Min fritid spenderar jag framförallt med att sjunga i kör och en liten vokalensemble.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Jag tycker det är viktigt att alla ska få chansen att bli intresserade för naturvetenskapen! Om man än bara roar de flesta av eleverna under showen, kanske en eller två blir riktigt inspirerade och deras nyfikenhet triggas till att ta reda på mer. FysikShow är ett bra och färgfullt sätt att visa för elever i alla åldrar hur kul det är att förstå hur världen omkring en fungerar!

 

Viktor Henriksson, kandidatstudent i fysik (aktiv 2015 - 2016)

Viktor Henriksson

Hej!

Jag heter Viktor och studerar fysik på kandidatnivå. Mitt intresse för fysik kommer från viljan att förstå världen runt omkring oss, och varför saker är som de är. Jag hoppas att jag i framtiden kan doktorera inom teoretisk fysik, men ännu har jag inte kommit så långt att jag vet vilket delområde jag tycker är mest intressant.

Utbildning: Läser för tillfället kandidatprogrammet i Fysik, samt extra matematikkurser på Stockholms universitet.

På fritiden: Jag tycker om att bara ta det lugnt, ta promenader medan jag funderar på spännande saker eller kanske titta på någon TV-serie. Jag gillar också att resa och upptäcka nya platser, lika gärna runt hörnet som på andra sidan jorden.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Jag tycker att förståelse av världen runtomkring oss är viktig, och tror att ett stort intresse för fysik och naturvetenskap leder till många positiva saker i samhället. Att vara med i FysikShow är ett fantastiskt sätt att sprida mitt eget intresse, och göra fysik till ett spännande ämne för ännu fler.

 

Odd Hole, forskarstuderande inom experimentell atomfysik (aktiv 2014 - 2015)

Hej!

Jag heter Odd och är doktorand på avdelningen for atomfysik på Fysikum. I min forskning jobbar jag mest med lasrar. Dessa fungerar på ungefär samma sätt som en vanlig laserpekare, de är bara större och kraftigare. Lasrar kan användas till massa olika saker, men jag jobbar för det mesta med att använda lasrarna till att mäta på joner, -atomer och molekyler med laddning, som produceras med en liten partikelaccelerator här på Fysikum.

Utbildning: Jag kommer ursprungligen från grannlandet Norge, men studerade fysik vid Lunds universitet där jag även jobbade med Lunds Fysik & Lasershow. Mitt examensarbete handlade om ett sätt att ”fota” ammoniakmolekyler med hjälp av en laser.

På fritiden: gillar jag att laga och äta mat, samt spela datorspel. Ibland kan jag försvinna in i en film, bok eller serie (bokserie, tv-serie eller anime) i en hel helg. Jag gillar rollspel, brädspel och Magic the Gathering. Jag gillar även att rita och måla, digitalt och traditionellt. Om vintern åker jag snowboard!

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Jag gillar att förklara fysik för andra därför att jag tycker fysik är roligt och viktigt. Jag tror många människor idag (särskilt unga) egentligen vill veta mer om naturvetenskap, men är rädda för att det ska vara för svårt eller tråkigt. Jag ser det som min uppgift att ändra den åsikten och få människor att förstå viktigheten av att vara medveten om de naturlagar och processer som påverkar oss och vår omgivning.

 

Tor Kjellsson, forskarstuderande inom teoretisk atomfysik (aktiv 2012 - 2014)

Tor - karate

Hej!

Jag heter Tor och ska precis börja doktorera i teoretisk atomfysik. Man kan göra många saker inom detta område men jag kommer att hålla på med beräkningar för experiment med attosekund ljuspulser: ultra-korta ljuspulser som ger oss möjlighet att studera tidsförlopp för elektronövergångar på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

Utbildning: Jag har läst masterprogrammet i teoretisk fysik och dessutom läst lite extra matematik på Stockholms universitet. Mitt examensarbete handlade om att analysera känsligheten i data för upptäckter av supernovor och jag gjorde det i samma forskargrupp som Tanja.

På fritiden: gillar jag bland annat att träna, vilket är tur eftersom jag är en chokladätare av rang.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Många ser aldrig varför fysik är roligt - kanske för att de helt enkelt inte är intresserade. Jag tror dock att det oftast beror på att de inte får möjligheten att se varför det kan vara så roligt. Tillsammans kan vi försöka visa så många som möjligt varför vi tycker att fysik är så kul!

 

Sifiso Nkambule, PhD student in Chemical Physics (aktiv 2015 - 2016)

Sifiso Nkambule

Hej!

My name is Sifiso and I am a PhD student in the Division of Chemical Physics at the Department of Physics My main interest is understanding the fundamentals in a chemical reaction. I want to follow the dynamics to understand what fragments are formed and why they are formed. To do this theoretically, I use models based on quantum mechanics to try and describe the nuclei and the electrons.

Utbildning: I studied physics at the University of Swaziland, Swaziland and University of the Witwatersrand in Johannesburg, South Africa. I came to Stockholm in 2012 to begin graduate studies at the Department of Physics.

På fritiden: I enjoy outdoor activities like running and cycling.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Having been a teacher before, Ive found it more fascinating to share physics ideas, especially with younger minds. In that way I have learnt a lot, got fascinated by the interesting questions and ideas you get, and perhaps rekindle some passion for Physics also amongst the young minds.

 

Tanja Petrushevska, forskarstuderande inom observationell kosmologi (aktiv 2012 - 2016)

Tanja Petrushevska

Hej!

Min forskning består att hitta avlägsen supernova bland på bilder som fått från teleskopet på Kanarieöarna. Det är ett mycket spännande ämne, år 2011 gick faktiskt Nobelpriset i fysik för upptäckten av den accelerated exapansion av universum med hjälp av supernovor. Det som gör dem speciella är att de är extremt ljusstarka och nästan alltid utstrålar exakt samma ljusmängd. En supernova producerar lika mycket ljus som en hel galax. Genom att studera supernovor vars ljuspartiklar har färdats i flera miljarder år för att nå oss, kan vi lära oss hur universums expansion har sett ut under tiden som har förflutit sedan ljuset började sin färd. Med den informationen kan vi dels räkna oss tillbaka till ursmällen och få reda på när allting började, dels försöka förutsäga universums framtida öde. Dessa är alltså skälen till att vi letar efter avlägsna supernovor.

Utbildning: Jag kommer från Makedonien, men efter gymnasium, flyttade jag till Bologna, Italien för att studera astronomi vid det äldsta universitetet i Europa. När jag tog examen, gick jag till Trieste att göra en masterexamen i astrofysik.

På fritiden: gillar jag att resa och laga mat! Musik och fotografi är mitt hobbies. Min svenska är ändå inte bra, men jag försöker lära mig :)

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Jag tror att elever kan lära sig mer om fysik med experiment, och inte bara läsa och höra om. Också de direkt kan få veta vilken typ av forskning som vi gör och se att de är många spännande ämnen.

 

Daniel Schlesinger, forskarstuderande inom teoretisk kemisk fysik (2013 - 2015)

Daniel

Hej!

Jag heter Daniel och jag är doktorand i avdelningen för kemisk fysik på Fysikum. Jag är interesserad av vatten – jo, du läste rätt, vatten! Substansen är ju välkänd, men om man kollar närmare och närmare, då blir det klart att vatten egentligen inte är förstått på en fundamental nivå. Där finns många konstigheter med vatten, t.ex. täthetsanomalien vid c:a 4° C, där vatten är som tätast. Det är bara ett exempel, vatten uppvisar runt 70 sådana anomalier jämfört med enkla vätskor. Jag jobbar med molekylära simuleringar och försöker förstå varför vatten är så speciellt.

Utbildning: Jag studerade fysik vid Ludwig Maximilians universitet i München, Tyskland med utlandsstudier vid Moscow Lomonosov State University, Ryssland. Jag kom till Stockholm 2010 för att påbörja forskarutbildningen vid Fysikum.

På fritiden: Jag spelar badminton och gillar att cykla, åka skidor eller kajak. Dessutom gillar jag musik, att lyssna och att spela själv på klarinett eller gitarr. Jag gillar att prata om politik och även filosofi med vänner.

Därför engagerar jag mig i FysikShow: Jag tycker att det är bästa vägen för ungdomar att se roliga och spektakulära experiment som motiverar dem att fundera över vår fascinerande värld. Där finns mycket att upptäcka, att tänka och forska om. Kanske någon av ungdomarna ska vara med nångång?