Socio-ekonomisk ojämlikhet gör att pandemin drabbar utrikesfödda hårdare
2021-02-24
Vissa grupper av personer födda utomlands har högre risk att dö i sviterna av covid-19 än de som är födda i Sverige. I Forte Fokus kan du läsa mer om detta i en artikel av Mikael Rostila, professor i folkhälsovetenskap och Agneta Cederström, forskare, båda aktiva vid Institutionen för folkhälsovetenskap, Stockholms universitet.
Forskarnas spaningar inför en annorlunda jul
2020-12-11
Julbordsmatriarken blir permitterad, julstressen avskaffad och julklapparna sköter en influencer om online. Vi går mot en annorlunda jul på många sätt, samtidigt som det mesta rullar på i gamla mönster – eller? Här kommer några spaningar på en annorlunda jul från några av Stockholms universitets forskare.
Kommunikation på liv och död i pandemins tid
2020-11-10
Är det verkligen möjligt att utforma information så att människor ändrar sitt beteende för att hålla sig själva och andra friska? Är det viktigast att få ut information snabbt eller att den anpassas till många olika språk och funktionshinder? Workshop med centrala myndigheter ska leda till nya forskningsprojekt.
Folkhälsovetenskap – ett dynamiskt och aktuellt ämne
2020-09-17
Folkhälsovetenskap är ett ämne med ständig samhällsrelevans. I och med coronapandemin så har intresset ökat – vilket märks på söktrycket till sommarens kurser. Mikael Rostila är prefekt vid Institutionen för folkhälsovetenskap på Stockholms universitet och arbetar just nu med ett projekt kopplat till pandemins effekter.
Dödstal i Covid-19 kan ännu inte jämföras länder emellan
2020-06-07
I media har vi sett rubriker som "Sverige har flest döda i covid-19 per capita". Men det kan vi inte veta. Vi har haft jämförelsevis hög rapporterad överdödlighet men vi har också bättre möjligheter att snabbt skicka in statistik till organ som Eurostat. Vissa länder ligger efter med statistikinsamlingen. Dessutom räknar länderna på olika sätt, förklarar Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen, Stockholms universitet.
Ny forskningsrapport förutspår smittspridning på Gotland
2020-06-03
Matematikprofessorerna Tom Britton och Frank Ball har skrivit en ny vetenskaplig rapport där de använt en matematisk modell för att förutsäga smittspridningen av Covid-19 på Gotland i sommar.
När tentan flyttar hem
2020-05-19
Hur kan lärare minska risken för fusk när salstentorna flyttar hem? Klara Bolander Laksov, föreståndare för Centrum för universitetslärarutbildning, delar med sig av några tips.
Det svenska undantaget
2020-05-13
Den fransk-kanadensiska tidningen Le Devoir intervjuar Fanny Forsberg Lundell
Därför följer folk inte rekommendationerna längre
2020-05-13
Socialantropologen Raoul Galli uttalar sig o SVT om varför svenska folket inte längre följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om Covid-19.
SciLifeLab lanserar nationellt forskningsprogram kring Covid-19
2020-05-08
Totalt 67 forskningsprojekt kring Covid-19 – inom allt ifrån virusdiagnostik och serologi, till biomarkörer, läkemedelsutveckling och datamodeller – är del av det nationella forskningsprogram som SciLifeLab nu lanserar tillsammans med Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Projekten fokuserar på att bekämpa coronapandemin med hjälp av den infrastruktur som finns vid SciLifeLab.
Distansundervisning påverkar studenternas hälsa – trots fungerande teknik
2020-05-08
Omställningen har varit stor för studenterna vid Stockholms universitet sedan undervisningen sker på distans. I en studie vid Institutionen för Data- och systemvetenskap framgår att de digitala läroplattformarna fungerar bra – däremot upplever många studenter en försämrad psykosocial hälsa.