Lagom till midsommar kom de första rapporterna om blomningar i Östersjön utanför Gotland och i södra Östersjön. På torsdagen den 17 juni mottog Askölaboratoriet de första frågorna om algläget från boende i trakten.

 

Två minuters film från Askö och de första algblomningarna för sommaren 2020.

Tidig och varm vår

Det har varit en ovanligt tidig vår och nästan ingen is i vintras vilket gjort att vattentemperaturen ökat snabbt. Den senaste veckan har det dessutom varit väldigt varmt och stilla i vattnet. Lite likt starten av sommaren 2018, då började algblomningen också tidigt och de riktigt stora ansamlingarna i öppna Östersjön hittades i Asköområdet redan i slutet av juni. 

Vanliga cyanobakterier vid en algblomning 

Den art som dominerar nu är knippvattenblom, Aphanizomenon flos-aquae. Det är den art av cyanobakterier, eller blågrönalger som de också kallas, som är vanligast när det fortfarande är lite kallare i vattnet. Temperaturen utanför fältstationen ligger nu på 14-15 grader. 

Den andra arten som bildar blomningar på sommaren är katthårsalgen, Nodularia spumigena, men den blommar först när det blir lite varmare i vattnet.

Cyanobakterier trivs när det är vindstilla och varmt. Undersök dem själv genom att låta en hink med vatten stå så att algerna flyter upp till ytan.

- I provet som jag undersökte nu hittade jag inga katthårsalger men däremot en hel del pollen. Både pollen och katthårsalgen flyter upp på ytan i lugnt väder, säger Lena Kautsky, expert på marin växtlighet och ekologi. 

Undersök arter själv!

Ett enkelt sätt att kolla vilken art som blommar, är fylla en hink med vatten och låta den stå stilla ett tag – då flyter algerna upp till ytan.

- Det är precis det som händer när det är lugnt och stilla i havet! berättar Lena. 

Knippvattenblom ser ut som små mörkt gröna pinnar eller streck i vattnet.

Katthårsalgen är lite mer gulaktig i färgen och trådarna bildar som små nystan.

Försvinner vid blåsigt väder

- På midsommardagens morgon blåste det ganska bra och då blandas algerna nedåt i vattnet – och vips försvinner blomningen! ...För att sedan komma tillbaka till ytan när det blir lugnt och stilla väder igen och då bilda ännu tjockare skikt, förklarar hon.

Bada med koll

Vi människor tycker inte om att bada i alger. Om du tänkt bada och upptäcker en algblomning kan du försöka hitta en annan vik, där det kanske har blåst mer, att bada i istället. Varken vuxna, barn eller djur ska få i sig cyanobakterier. Läs mer om cyanobakterieblomningar kopplat till bad hos Informationscentralen för Egentliga Östersjön.       

Lär dig mer om havet i sommar

I appen och på hemsidan Livet i havet finns mer kunskap att hämta om vilka arter du kan hitta under ytan och hur de lever. Eller så kan du skaffa Fälthandboken: Växter och djur i Östersjön att ta med till stranden eller på båtturen i sommar!

Kunskap och foto: Lena Kautsky