Askölaboratoriet

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Östersjöcentrum
  4. Askölaboratoriet

Flaggskepp för Östersjöforskningen

Från Stockholms universitets marina fältstation Askölaboratoriet härstammar mycket av den kunskap vi idag har om Östersjön. Här har forskare från Sverige och hela världen gjort vetenskapliga studier i olika samarbeten, och här lades grunden för stora delar av dagens svenska marina miljöövervakning. Oräkneliga är de studenter som här fått lära sig grunderna i fältundersökningar och hur Östersjöns ekosystem fungerar. 

 

Corona0318

Askölaboratoriet i coronatider

Vi på Askölaboratoriet följer Stockholms universitets direktiv när det gäller Coronaviruset. Välkommen om du är fullt frisk och inte har några sjukdomssymtom. Om du nyligen varit sjuk, avvakta 48h innan du kommer.

  • Eftersom ovanstående rekommendationer gäller även oss i personalen så kan bokade provtagningar komma att ställas in med kort varsel. 
  • Inför bokade expeditioner med R/V Electra stäm av läget innan med: Thomas Strömsnäs. Har du frågor kontakta: Eva Lindell på 08 553 785 61.
  • Tel Askö: 08-5537 85 80. E-post: asko.ostersjocentrum@su.se. 
Asköfolk

Sextio år av forskning om Östersjön

Sedan 1961 har en strid ström av forskare, studenter, tjänstepersoner och beslutsfattare åkt ut till skärgårdsön Askö utanför Trosa för att lära sig mer om Östersjön. Nu fyller stationen 60 år.

Nya katamaran till Askö. Personal ombord granskar båten. Foto: Mattias Murphy

Ny katamaran för forskning vid Askölaboratoriet

Nu är en ny arbetsbåt på väg till Askölaboratoriet för att modernisera den flotta som används för forskning, utbildning och marin miljöövervakning. Katamaranen kommer att ersätta R/V Limanda.

Kemlabb och våtlabb byggs 1973. Foto: G. Aneer.

Askölaboratoriets jubileumsår drar igång

Än så länge är det mycket vi inte vet om 2021. Men oavsett hur läget artar sig så är detta år speciellt för oss på Stockholms universitets Östersjöcentrum. Vår fältstation Askölaboratoriet firar nämligen 60 år! Ett jubileum som inte bara handlar om en viktig och speciell plats. Det handlar om historia. Minnen. Utveckling. Vi firar 60 år av kunskap om havet!

DEN HÄR WEBBPLATSEN HAR UPPHÖRT

Våra nyheter, evenemang och information hittar du istället här: su.se/ostersjocentrum

Kontakta Askö

Tel: 08-5537 85 80
E-post: asko.ostersjocentrum@su.se

Postadress:
Askölaboratoriet
619 92 Trosa

Östersjöcentrum i sociala medierÖstersjöcentrum på Facebook Universitetet på Instagram Östersjöcentrum på Linkedin Östersjöcentrum på Twitter Östersjöcentrum på YouTube