Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet (15/5-17)

Marie Löf, ekotoxikolog och Östersjöcentrums expert på mikroplast. Foto: Henrik Hamrén
Marie Löf, ekotoxikolog och Östersjöcentrums expert på mikroplast. Foto: Henrik Hamrén

Enligt en studie från Science (2010) hamnar mellan 4,8–12,7 miljoner ton plastskräp i haven varje år.

Omkring 80 procent av det skräp som finns i haven kommer från land. Och det här är något vi kommer att få leva med länge:

– Det kan ta flera hundra år för plast att brytas ner. Därför är en av de viktigaste åtgärderna vi kan vidta att minska användningen, säger Marie Löf, ekotoxikolog vid Östersjöcentrum.

I nuläget ökar användningen av plast för varje år som går. Mellan 1964 och 2014 ökade tillverkningen av ny plast från15 till 311 miljoner ton per år.

Finns några tecken på att det här börjar mattas av?

– Nej, vi använder otroligt mycket plast i samhället. Ofta har den viktiga tillämpningar, som inom sjukvården. Men man borde verkligen se över användningen av engångsplast, säger Marie Löf.

Plastskräp har i dag drabbat och stört över 1 300 arter och år 2050 förutspås 99 procent av alla sjöfågelarter ha plast i magen. Hur djuren drabbas, beror förstås på art och omständigheter, men i flera fall har man sett mage och tarm blockeras, vilket påverkar såväl aptit som förmåga att överleva.

Att undvika att få i sig mikroplaster är i stort sett omöjligt för djuren. Plankton och bottenlevande musslor misstar partiklarna för föda, vilket gör att mikroplasten därefter transporteras vidare uppåt i näringskedjan.

Text: Jenny Stiernstedt, SvD

Läs även:
Policy brief: Microplastics in marine life (308 Kb)