Sillgrisslekolonin på på Stora Karlsö utanför Gotland är Sveriges största havsfågelkoloni. Omkring 20 000 par sillgrisslor (runt 60 000 individer) och över 12 000 par tordmular finns nu på ön och kolonin fortsätter att växa.

Fåglarna studeras och ringmärks inom forskningsprojektet Havsfåglar i Östersjön – Baltic Seabird Project som drivs av Stockholms universitet och SLU med stöd av WWF. Men att samla in data om sillgrisslorna tar mycket tid och med hjälp av de nya filmkamerorna kan allmänheten nu hjälpa till med arbetet.

Två viktiga frågor som forskarna försöker svara på varje år är tidpunkten för häckningen, och hur stor andel av fåglarna som får en unge som kan överleva till vuxen ålder. Bredvid livesändningen på WWFs hemsida uppmuntras nu tittarna att med en enkel knapptryckning rapportera om man ser några ungar, någon parningsaktivitet eller någon fågel som har fisk.

– Jätteroligt att folk nu kan få en direkt inblick i grisslornas värld och rapportera till forskarna. Det kan leda forskningen till en ny nivå, säger Jonas Hentati Sundberg, forskare på SLU och aktiv inom Baltic Seabird, i ett pressmeddelande.

Sillgrisslehonan lägger sitt enda ägg på berget i början av juni. Honan och hanen hjälps sedan åt med ruvningen och med att mata ungen när ägget har kläckts, vilket väntas ske om ett par veckor.