Det började med en idé om att få en bredare allmänhet att känna sig mer bekväm med att ta till sig forskning. Slutresultatet blev instagramkontot En natt på där följare får resa och övernatta tillsammans med Karin och Sara vid svenska forskningsstationer.

-  Alla människor känner sig inte hemma i “forskarvärlden”, men alla borstar tänderna, sover och drömmer. Så tanken var att göra vetenskapsvärlden lite mer hemma för alla som tar del av materialet och avdramatisera den med en övernattning. Jag har alltid gillat att sova på lite udda platser så jag tänkte att det vore en kul ram för att berätta om aktuell forskning i Sverige, förklarar vetenskapsjournalisten Karin Gyllenklev. 

Senaste resan gick till Askö

På Electra följde de med en sedimentprovtagning tillsammans med ett forskarteam som undersöker bakterier i Östersjöns djupare bottnar. Väl tillbaka på Askö skulle allt analyseras på labb för att kunna förklara vad bakterierna har för funktion i sedimenten.

Behandling av prover i syrefritt utrymme vid Askölaboratoriet
Behandling av sedimentprover i en s.k. glovebag som skapar en syrefri miljö där kvävet inte kan försvinna från proverna. Foto: Sara Eriksson.
 

- För bara några år sedan fick man reda på att dom här bakterierna, som lever djupt nere i mörka Östersjön, kan kvävefixera. De kan plocka upp kväve i gasform och omvandla det till en form som inte är så bra för Östersjön ur övergödningssynpunkt. Så forskarna vill bland annat ta reda på hur mycket kväve bakterierna tillför till Östersjön, säger Karin.

Kvinna borstar tänderna ute på akterdäck ombord R/V Electra
Tandborstning bland utrustningen på akterdäck, R/V Electra. Foto: Karin Gyllenklev.

När de har hängt med forskarna en hel dag har de kvällen för sig själva och nu senast checkade de in för övernattning ombord R/V Electra där de kunde smyga runt och upptäcka fartyget i mörkret. Och det märks att Karin gillar livet vid havet.

- Alltså generellt älskar jag ju livet i havet. Det finns så många spännande varelser där som jag inte tror att folk tänker på, som tångspigg, tarmalg och hjuldjur. Det är ju festligt att vi fortfarande kan lära oss så mycket om dem och att vi kan upptäcka att det finns bakterier nere i mörkret som kvävefixerar. Eller att Östersjön skrubbskädda egentligen är två olika arter, säger Karin. Men det här besöket fokuserade mest på övergödning vilket jag inte blir lika lyrisk över eftersom det leder till syrebrist och döda bottnar och knasar med hela ekosystemet i havet. Men det är spännande att nörda ner sig i övergödningen. Det är komplext men intressant när man förstår hur all extra näring kommer till havet och hur det kan leda till bottendöd.

Endast instagramvänligt material

Till skillnad från många vetenskapliga reportage har det varit viktigt för Sara och Karin att skapa en avslappnad och inbjudande bild av forskningen.

- Det här ska inte bara vara en journalist som besöker en station. Vi är två vänner som är ute på äventyr. På roadtrip! Och det vill att man ska känna när man följer kontot. Vi blandar längre och faktaproppade inlägg med personliga, och ibland rätt fåniga, inlägg. Och Instagram är tacksamt, folk är ju redan där, och vi kan liksom kila oss in i folks vardag mellan selfies och alla matbilder och folkbilda lite utan att de behöver lämna flödet, berättar Karin.

Prov från bottensediment, Östersjön
Karins glädje vid en lyckad sedimentprovtagning från Östersjöns djupa botten. Foto: Sara Eriksson.
 

Vid denna expedition tillsammans med Stefano Bonaglia och hans forskarteam fick man följa utmaningarna med att vara på provtagning till havs och det är också därifrån som Karin tar med sig en av de bästa erfarenheterna.

- Jag kommer minnas glädjen när forskarna fick upp ett perfekt sedimentprov efter många misslyckade försök! Och min egen glädje när jag fick en egen burk av sedimentet. Jag har fortfarande inte kommit på vad jag ska göra med den, den står hemma och bidar sin tid. Kanske blir det någon sorts lerskulptur, avslutar hon. 
 

Mer om projektet

Instagramprojektet En natt på är stipendiefinansierat från förlaget Natur & Kultur och syftar till att möjliggöra spridning av forskning till allmänheten. Alla Karin och Saras resor går att följa här: @ennattpå