Research news

Research news

Fysikum gläds åt Nobelpris för neutrinofysik

2015-10-08

Nobelpriset i fysik till Takaaki Kajita (Univ. of Tokyo) och Art McDonald (Queen's University, Canada) för upptäckten av neutrinooscillationer, och därmed också av att neutriner har massa, är mycket välförtjänt. Priset riktar strålkastarljuset på den typ av fundamental fysik som bedrivs på Fysikum med stor framgång av många grupperingar. Neutrinon är universums näst vanligaste kända partikel, efter fotonen, och en av de svåraste att studera.

The post Fysikum gläds åt Nobelpris för neutrinofysik first appeared on THE BLOG.

Jakten på det allra minsta

2014-03-12

Partikelfysik handlar om att studera materiens allra minsta beståndsdelar, elementarpartiklarna, och de krafter som verkar mellan dem. Kan vi förstå detta allra minsta och mest grundläggande kan vi också lära oss mycket om universum och det allra största. Ett stort steg framåt i vår förståelse av universum kom i juli 2012 då de två stora experimenten vid CERN:s partikelaccelerator LHC tillkännagav upptäckten av Higgspartikeln.

The post Jakten på det allra minsta first appeared on THE BLOG.

Svenska forskare gör årets fysikgenombrott

2013-12-13

Svenska forskare vid Stockholms och Uppsala universitet har en framträdande roll i det forskningsprojekt som av den brittiska tidskriften Physics World tillskrivits årets genombrott inom fysikforskningen. För första gången har man lyckats utnyttja högenergineutriner som kosmiska budbärare för att öppna ett nytt fönster mot universum.

The post Svenska forskare gör årets fysikgenombrott first appeared on THE BLOG.

Neutrinoastronomi med IceCube – en ny era!

2013-11-22

En forskargrupp från Fysikum, ledd av professor Per Olof Hulth, var en av fem som initierade projektet, som så småningom blev IceCube. Idag deltar 40 grupper i IceCube-samarbetet - ett samarbete som just lett till ett genombrott i form av 28 högenergetiska neutriner från kosmos.

The post Neutrinoastronomi med IceCube - en ny era! first appeared on THE BLOG.

Nobelpris till Higgs och Englert!

2013-10-08

Efter en timmes spänd väntan stod det äntligen klart att 2013 års Nobelpris i fysik tilldelas François Englert och Peter W. Higgs "for the theoretical discovery of a mechanism that contributes to our understanding of the origin of mass of subatomic particles, and which recently was confirmed through the discovery of the predicted fundamental particle, by the ATLAS and CMS experiments at CERN's Large Hadron Collider".

The post Nobelpris till Higgs och Englert! first appeared on THE BLOG.

Elementary Particle Physics

Elementary Particle Physics Division

Head of division

Sara Kristina Strandberg

Room C5:1001
Tel: +46 (0)8 5537 8673
E-mail:strandberg@fysik.su.se