Våra forskare

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Fysikum
  4. Forskning
  5. Våra forskare

Hiranya Peiris

Framgångsrik fysiker som vill folkbilda

Hiranya Peiris Foto: Niklas Björling
Sara Strandberg

Vad är mörk materia?

Sara Strandberg, docent i partikelfysik vid Fysikum.

Eva Lindroth video

Ultrakorta laserpulser visar hur elektronerna rör sig i en atom

Eva Lindroth, professor i teoretisk atomfysik vid Fysikum, berättar hur man kan titta i atomernas värld i slow motion tack mycket snabba laserpulser

Vilka molekylära strukturer ger vatten dess märkliga egenskaper?

Forskarna vid Fysikum är med och utvecklar en ny kraftfull så kallad röntgenlaser i samarbete med ledande laboratorier i USA och Tyskland. Tekniken gör det möjligt att studera material och biomolekyler på tidsskalor ned till miljondelar av en miljarddels sekund och med en upplösning som urskiljer enskilda atomer och molekyler.

85 procent av all materia är mörk materia

Från universums minsta beståndsdelar till hur galaxer bildas och förändras över miljarder år. Kan energirika partiklar som når jorden berätta om processer i universum? Vad är den mörka materian och energin?

Is physics changing our understanding of the world?

Rahman Amanullah och Sten Hellman från Fysikum medverkade i Crosstalks web-sänding 28 februari 2013 tillsammans med Jonas Strandberg (alumn från Fysikum), KTH och John Ellis från Kings College. - Crosstalks 28 februari 2013

Gåtan med den mörka materien

Tre forskare vid Fysikum beskriver hur deras forskning kan komma att ge svar på vad den mörka materien i universum egentligen består av.

What we do is not in the text-books

Det stora ATLAS experimentet vid CERNs LHC-accelerator har producerat en video där femton av de nära 2000 forskare som deltar i experimentet beskriver hur det är att arbeta i ett forskningsprojekt som ATLAS. Tre av deltagarna - Christophe Clément, Kerstin Jon-And och Sara Strandberg är för närvarande antällda på Fysikum.

Forskningsinformation

Följer du länkarna till de enskilda forsknings­avdelningarna så hittar du mycket informa­tion om den forskning som bedrivs vid Fysikum.

 

Arbetar du inom media eller industri och behöver komma i kontakt med en forskare som kan svara mer djupgående på frågor inom ett specifikt område så kan du kontakta Fysikums informationsansvariga (via fysinfo@fysik.su.se) så blir du kontaktad av en lämplig person.

Research Divisions

Condensed Matter and Quantum Optics
Elementary Particle Physics
Instrumentaton Physics