Vi reserverar oss för eventuella ändringar på grund av coronapandemin. Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer att följas och evenemanget kan komma att ske digitalt.
 

Stjärnor lever ett mycket aktivt liv på ålderns höst, och vi har en bra förståelse för vad som händer och varför. Emellertid tyder både observationer och teoretiska beräkningar på att i många fall så påverkas utvecklingen starkt, och den kan rent av avslutas i förtid, av en närbelägen följeslagare i ett dubbelstjärnesystem. Resultatet kan bli planetariska nebulosor med komplicerade geometriska mönster, röda novor som är en effekt av sammansmältande stjärnor, samt supernovor som används som kosmiska avståndsmätare. Detta är ett fascinerande område inom astronomisk forskning som jag kommer att belysa genom några exempel. 

Hans Olofsson
Hans Olofsson - Foto privat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans Olofsson är emeriterad professor vid Chalmers Tekniska Högskola, och han har arbetat som professor vid Astrobiologicentrum. Hans forskning berör den sista utvecklingen av sol-liknande stjärnor.

Alla våra öppna föreläsningar är gratis och du behöver ingen biljett för att delta. Välkommen!

Gillar du fysik och vetenskap och vill få information om det vi organiserar på Fysikum, prenumerera på vårt nyhetsbrev: www.fysik.su.se/prenumeration