Vi reserverar oss för eventuella ändringar på grund av coronapandemin. Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer att följas och evenemanget kan komma att ske digitalt.

Vatten är den absolut viktigaste vätskan som finns på planeten Jorden, den är basen för vår mänskliga existens men också för allt annat liv i form av djur och växter. Samtidigt som vatten är så pass avgörande har det många fysikaliska egenskaper som skiljer sig ifrån andra vanliga vätskor såsom att is flyter, täthetsmaximum vid fyra grader, hög värmekapacitet, hög ytspänning och att det är lättare att komprimera när det kyls. Hade vatten varit som andra vätskor hade livet troligtvis aldrig kunnat utvecklas.

Jag kommer att förklara det speciella med vatten att det kan existera som två helt olika vätskor och det är fluktuationer emellan dessa som ger upphov till dess märkligheter.

Anders Nilsson
Anders Nilsson. Foto:Serena Nobili/Stockholms universitet

Anders Nilsson forskar inom kemisk fysik och är professor vid Fysikum. Han var dessförinnan professor vid Stanford University, USA. Anders Nilsson har mer än 300 publicerade vetenskapliga artiklar och har tilldelats ett flertal priser och utmärkelser. Läs mer om Anders Nilsson och hans forskning i vår blogg.

Alla våra öppna föreläsningar är gratis och du behöver ingen biljett för att delta. Välkommen!

Gillar du fysik och vetenskap och vill få information om det vi organiserar på Fysikum, prenumerera på vårt nyhetsbrev: www.fysik.su.se/prenumeration