Vi söker en enastående individ som kan bedriva forskning kring modellering och analys av observationer av Typ Ia supernovor för precisionskosmologi. Tjänsten är finansierad av ett anslag från Wallenbergstiftelsen till Hiranya Peiris, Jens Jasche, Ariel Goobar, Jesper Sollerman, och Matthew Hayes, som syftar till att stödja vårt engagemang i projektet ”Legacy Survey of Space and Time” (LSST) inom ramen för LSST Dark Energy Science Collaboration, med fokus på att förbereda oss för analys av kommande data från Vera C. Rubin Observatory.

Postdoktorn kommer att ingå i Oskar Klein Centre for Cosmoparticle Physics (www.okc.albanova.se/) i Stockholm, en bred och framgångsrik vetenskaplig miljö med över hundra forskare inom både teoretiska och experimentella grenar av astronomi, astrofysik och partikelfysik vid Stockholm Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Vid OKC bedrivs forskning i framkanten av ett flertal områden rörande mörk materia, mörk energi, tidsdomän astrofysik, multibudbärarastrofysik, strukturformation samt relaterade frågor inom partikelfysik. Postdoktorn är också välkommen att delta i vetenskapliga program på Nordita som bjuder in grupper av ledande forskare för fokuserade workshops inom specifika forskningsteman.

Arbetsuppgifter

I anställningen ingår forskning under handledning av Ariel Goobar kring precisionsmätningar av kosmologiska avstånd med hjälp av Typ Ia supernovor från ZTF and LSST. Målet är att genomföra skarpa tester av fundamental fysik och kosmologi. Postdoktorn kommer att ansvara för kollaborativt arbete som syftar till att ta fram optimala mätningar av supernova ljusintensiteten: anpassning, utveckling och tillämpning av tekniker för att särskilja ljusbidraget från supernovan från värdgalaxen.

Ref.nr SU FV-3507-21

Sista ansökningsdag: 2022-01-15