Oskar Klein Center och Stockholms Universitet bjuder in ansökningar för en postdoktoranställning med fokus på design och tester av lätta metamaterialkandidater för bredband millimeter-våglängdabsorbenter.

De anställda kommer att arbeta inom Oskar Klein-centret för kosmopartikelfysik (OKC, www.okc.albanova.se) i Stockholm, en dynamisk vetenskaplig miljö som omfattar mer än hundra forskare som arbetar med teori och experiment inom astronomi, astrofysik och partikelfysik, vid Stockholms universitet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Forskningen fokuseras kring områdena mörk materia, mörk energi, transienta fenomen, astrofysik från kosmiska budbärare, bildande av kosmiska strukturer samt relaterad partikelfysik. Postdoktorer är också välkomna att delta i vetenskapliga program vid det nordiska institutet för teoretisk fysik, Nordita.

Arbetsuppgifter

Denna tvååriga postdoktoranställningen finansierad av Rymdstyrelsen, för att arbeta med utveckling och test av mm-våglängdabsorbenter för LiteBIRD satelliten. Projektet involverar utveckling av befintlig teknik. Samt optimering för bredband- och vidvinkelabsorption, låg massa och kryogenisk robusthet.

De anpassade materialen kommer att testas mot välkända absorberande lösningar under en rad förhållanden som efterliknar dem som sannolikt kommer att ses i en 4:e generationens CMB-satellit som observerar vid frekvenser 40-400 GHz. Vi förväntar oss att framsteg i projektet kommer att diskuteras under veckomöten inom LiteBIRD kollaborationen.

Ref.nr SU FV-0103-21

Sista ansökningsdag: 2021-05-15