Vi annonserar en 2-årig postdoktoranställning för att arbeta med Dr. Jon E. Gudmundsson inom instrumentering, simulering och dataanalys för experiment inom den kosmiska mikrovågsbakgrunden (CMB), inklusive SPIDER, Simons Observatory, LiteBIRD satelliten och CMB-S4. Möjliga forskningsämnen inkluderar: CMB-dataanalys, optiska simuleringar, utveckling av mätinfrastruktur för millimetervåglängder, samt pipelineutveckling för nästa generations CMB-experiment. Kandidaten uppmuntras att definiera sina egna forskningsprojekt inom ramen för framtida CMB-experiment.

Arbetsuppgifter

Den anställda kommer att arbeta inom Oskar Klein-centret för kosmopartikelfysik (OKC, www.okc.albanova.se) i Stockholm, en dynamisk vetenskaplig miljö som omfattar mer än hundra forskare som arbetar med teori och experiment inom astronomi, astrofysik och partikelfysik, vid Stockholms universitet och Kungliga Tekniska Högskolan. Forskningen fokuseras kring områdena mörk materia, mörk energi, transienta fenomen, astrofysik från kosmiska budbärare, bildande av kosmiska strukturer samt relaterad partikelfysik. Postdoktoren är också välkomna att delta i vetenskapliga program vid det nordiska institutet för teoretisk fysik, Nordita.

Ref.nr SU FV-3245-21

Sista ansökningsdag: 2021-12-15