Vi har två projekt:

I det första ska vi bestämma konsentrationsfördelning av metan i Himmerfjärdens vatten och dess utbyte med atmosfären. För det ska vi tar vattenprovor och mäta online från båten med en speciell massspektrometer horisontalt och vetikalt koncentrationsfördelning av metan.

I det andra projektet ska vi bestämma kväve- och fosforutbyte mellan sediment och bottenvatten. Vi ska använda ett nytt provtagningssystem för att bestämma högupplösta koncentrationsprofiler av näringshalt i bottenvatten. Vi ska också experimentera med 15N-markerad nitrat och ammonium för att bestämma mikrobiell omsättningshastighet av dessa föreningar.

Populärvetenskaplig beskrivning

Det föreslagna projektet har en tudelad ansats med
(i) inhämtande av biogeokemiska data kombinerat med GIS kategorisering,
(ii) fysisk-biogeokemisk modellering i ett kustområde med väl beskriven historisk eutrofieringsutveckling.

Syftet med studien är att leverera ett fysisk-biogeokemisk modell som tar hänsyn till lateral heterogenitet i de bentiska utbyten av syre, näringsämnen, sulfid, total CO2 och metan. Med hjälp av modellen kan den kvantitativa betydelsen av mineraliseringsprocesser i sedimenten bestämmas till scenarior av framtida belastningar av organiskt material, av näringsbelastning och av klimatförändringar. Detta är nödvändiga data för bedömning av effekten vid minskade närsaltstillförsel.

Vi tillämpar en ny metod för regionalisering av bentiska utbyten - som tillsammans med fysisk-biogeokemisk modellering - ger möjlighet till förbättrad kustzonsplanering och kunskapsutveckling. Den GIS-baserade metoden tar hänsyn till den stora rumsliga heterogeniteten och kan används för att extrapolera lokala mätningar och varierande bottenstruktur. Under ett år kommer mätningar göras på platser utvalda för att representera olika kategorier av bottenstruktur. En dynamisk karta med bentiska utbyten utvecklas med ARC-GIS integration, som sedan kan jämföras med modellansatsen. Kartan över bentiska flöden kommer erbjuder forskare och stakeholders ett verktyg till föreslå monitoringstrategier samt avgränsningar av skyddsvärda områden.

Stockholms universitet, Institutionen för geologiska vetenskaper

Volker Bruchert, forskare, volker.bruchert@geo.su.se
Stefano Bonaglia, doktorand, stefano.bonaglia@geo.su.se
Livija Ginter, examensarbetare

Alfred Wegener Institute in Bremerhaven, Tyskland

Michael Schlüter, forskare, Michael.Schlueter@awi.de
Torben Gentz, forskningsingenjör, Torben.Gentz@awi.de

Läs mer på projektets hemsida