Asköområdet är ett av flera områden i Egentliga Östersjön där provtagning av mjukbottenfauna årligen sker i maj, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (HaV).

För mer information: 

Jonas Gunnarsson, Caroline Raymond och Ola Svensson vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik

SYFTE & FÖRDJUPAD BESKRIVNING Syftet med den samordnade övervakningen av mjukbottenfauna är huvudsakligen att studera långtidsförändringar i den marina miljön orsakade av främst övergödning och syrebrist. Undersökningen utgör underlag för uppföljning av de svenska miljömålen (Ingen övergödning, Hav i balans samt levande kust och skärgård, Ett rikt växt- och djurliv, samt Giftfri miljö). Resultaten ingår även i de internationella övervakningsprogrammen inom HELCOM.

Mjukbottenlevande makrofauna är relativt stationär och har ofta livscykler som sträcker sig över flera år. Bottenfaunasamhällets artsammansättning är starkt beroende av bottenmiljön och då särskilt av sedimentförhållandena. Artsammansättningen påverkas t ex av belastning av organiskt material och syrebrist. Många mjukbottenlevande arter är dessutom mycket känsliga för metaller och miljögifter som ackumuleras i sedimentet bundet till organiskt material eller genom adsorption till lermineral. Sammantaget gör detta att övervakning av mjukbottenlevande makrofauna är mycket lämplig för att följa långsiktiga förändringar i miljön. Provtagning sker främst i relativt opåverkade områden, ovan haloklinen, för att följa långsiktiga trender men även för att fungera som referens vid bedömning av påverkade områden. Stationerna är belä ;gna från Svenska Björn i norr till Trelleborg i söder i både kust- och utsjöområden. Inom programmet ingår stationer som provtagits under tidigare forskning och övervakningsprogram, vilket ger värdefulla tidsserier. Prover för analys av mjukbottenfauna, bottenvatten och sediment insamlas årligen i maj månad för att kunna jämföras över tid utan påverkan av säsongsvariation. Bottenvattnet analyseras ombord för temperatur, salt- och syrgashalt. Sedimentproverna analyseras ombord för redoxförhållanden och färgbeskrivning, medan analys av vattenhalt och glödförlust utförs efter hem komsten. Kvantitativa bottenfaunaprover sållas och konserveras ombord och analyseras efter hemkomsten. Resultat från projektet rapporteras till nationella datavärden SMHI och görs därmed tillgängliga för forskning. Data rapporter as även till ICES genom SMHI:s databas. Resultaten redovisas också i miljöövervakningens årsrapport Havet - om miljötillståndet i svenska havsområden, samt regionala rapporter till respektive länsstyrelse. Detta kompletteras med vetenskapliga artiklar.