Projektets målsättning är en fortsättning från 2009, och vi kommer att undersöka betydelsen av genetisk variation hos smaltång, Fucus radicans, i ett framtida förändrat klimat. En fråga är om genetisk variation påverkar den associerade floran och faunan och därmed den biologiska mångfalden i tångsamhällen dominerade av smaltång. Under de senaste fem åren har metodiken att studera genetisk variation hos tångarter utvecklats vilket nu gör det möjligt att identifiera kloner hos tång liksom genetiskt unika sexuellt förökade individer i ett bestånd.

I ett antal artiklar har vi kunnat visa att smaltång är en egen art, kanske endemisk för Östersjön (Bergström et al. 2005). Vidare att den har förmåga att föröka sig vegetativt och att det finns en vanligt förekommande hon klon som dominerar utmed den svenska kusten från Öregrund till Umeå i Bottenhavet, men som även finns på den finska sidan (Tatarenkov et al. 2009). I en ny artikel föreslår vi att artbildningen kan ha skett i Östersjön under de senaste 8000 åren. Hur smaltång, med låg genetisk variation, där samma klon finns över stora områden i Bottenhavet, kommer att reagera på en framtida klimatförändring som kan innebära lägre salthalter och förändrad temperatur, liksom varför den inte förekommer i Egentliga Östersjön, är några av de frågeställningar som vi kommer att studera i projektet under de kommande två åren.

Betydelsen av genetisk variation hos smaltång kommer att testas experimentellt, t.ex. kommer responsen hos kloner att jämföras med genetiskt unika sexuellt förökade individer. Faktorer som kommer att studeras är hur individer med olika genetisk variation påverkas av stress från t.ex. salthalt, temperatur, ljus och uttorkning. Vidare kommer betespreferensförsök att genomföras på samma individer.
I mesokosmförsök kommer tillväxt och förökning att följas under säsongen samt experiment där hur olika vanlitgt förekommande arter av Idotea, Gammarus och Theodoxus fluviatilis väljer habitat bestående av en klon eller individer med olika genotyper.

Referenser:

  • Tatarenkov, A, Bergström, L. Jönsson RB, Kautsky, L. and Johannesson K. 2005. Intriguing asexual life in marginal populations of the brown sea weed Fucus vesiculosus. Mol. Ecol. 14: 647-651.
  • Bergström, L. Tatarenkov, A, Johannesson K , Jönsson, R.B. and L. Kautsky. 2005. Genetic and morphological identification of Fucus radicans sp. nov. (Fucales, Phaeophyceae) in the brackish Baltic Sea. J. Phycol. 41. 1025-1038.

Delar av dessa försök genomfördes under 2009 men kommer att upprepas eller modifieras.

Stockholms universitet, Botaniska institutionen

Lena Kautsky, forskare, lena.kautsky@botan.su.se
Sonja Råberg, forskare, sonja.raberg@botan.su.se
Helena Forslund, doktorand, helena.forslund@botan.su.se

Sven Lovén centrum för marina vetenskaper, Tjärnö

Kerstin Johannesson, forskare
Ricardo Pereyra, forskare
Daniel Johansson, doktorand, daniel.johansson@marecol.gu.se