Utsläpp av närsalter påverkar i hög grad växter och djur i kustområden. En ökad mängd organiskt material i vattenmassan bidrar till att siktdjupet försämras och detta i sin tur till att bottenlevande växters maximala djuputbredning minskar. I övergödda områden kan även artkompositionen ändras genom att annuella arter med snabbt näringsupptag och tillväxt gynnas, och genom denna fördel kan de konkurrera ut långsamt växande perenner.

Ett flertal undersökningar har gjorts där övergödningens effekter på vegetationsklädda bottnar studerats i laboratoriemiljö samt i experimentella uppställningar. Dessvärre har få studier av vegetationsklädda bottnar genomförts i kända närsaltgradienter.
Himmerfjärdsverket, ca 5 mil sydväst om Stockholm, renar årligen avloppsvatten från ca 260 000 människor. I den närsaltsgradient som man tack vare reningsverket kan finna i Himmerfjärden, kommer olika delar av de vegetationsklädda bottnarna att studeras för att förstå förändringar i makroalgsamhället till följd av förändringen i närsaltskoncentration.

Dessa förändringar kommer att studeras genom att följa samhällskompositionen med hjälp av dykskattningar och annan provtagning på de vegetationsklädda bottnarna, samt genom att spåra antropogent utsläpp med hjälp av stabila isotoper i algvävnad.
Resultatet från Himmerfjärden kommer i första hand att jämföras mellan olika närsaltsbelastningar och med referensområdet runt Askö, men även med mindre studier som genomfördes under 1970-, 80- och 90-talet i Himmerfjärden. Dessutom kommer epifytpåväxten av djur och växter på blåstång (Fucus vesiculosus) att studeras samt hur de grunda, annuella vegetationsklädda bottnarna förändras under året beroende på närsaltskoncentration.

Stockholms universitet, institutionen för systemekologi

Anders Wallin, doktorand, anders@ecology.su.se
Hans Kautsky, forskare och handledare, hassek@ecology.su.se