Onsdagen den 2 december var det återigen dags för fysiktävlingen för elever i mellanstadiet, men denna gång presenterade eleverna sina bidrag digitalt från sina skolor. Visättraskolan som varit med många gånger, men aldrig nått ända fram, vann en efterlängtad förstaplats med bidraget "Jordens gravitation" och lag Fysikugglorna.

Förutom att bidragen presenterades digitalt gick tävlingen till på samma sätt som tidigare; eleverna presenterade fem minuter långa demonstrationer av ett fysikaliskt fenomen som sedan bedömdes av en jury. Startfältet var något mindre i år på grund av Corona, men tolv lag kom i alla fall till start och kämpade om medaljerna. Medans juryn överlade bjöd Fysikum på en Fysikshow och när det var dags för prisutdelning prisades Fysikugglorna för att ha förklarat ett komplicerat fenomen på ett engagerande och tydligt sätt med gott samarbete i gruppen.

Juryns motiveringar till de tre vinnande lagen:
1:a pris

Lag: Fysikugglorna
Skola: Visättraskolan
Försök: Jordens gravitation
Motivering:
"Ett komplicerat fenomen förklarat på ett engagerande och tydligt sätt. Väl förberett och bra dramatiserat. Gott samarbete i gruppen."
 

Fem barn framför ett bord med sitt experiment
Fysikugglorna från Visättraskolan


2:a pris

Lag: De vinnande fyra
Skola: Grönkullaskolan
Försök: Äggen
Motivering:
"Vackert, roligt och färgglatt äggsperiment, en detaljerad och korrekt förklaring."

"De vinnande fyra" från Grönkullaskolan.

3:e pris

Lag: Super Science
Skola: Visättraskolan
Försök: Flygande fatet
Motivering: 
"Ett tydligt experimentet som till slut fungerade efter stor envishet och gott samarbete."

Jury: Jury i årets tävling var Stefan Åminneborg från Vetenskapens Hus, Sara Broomé från Fysikum samt Lina Enell från Naturvetenskapliga fakulteten.

Elever framför sitt experiment
Super Science från Visättraskolan


Tack alla lag som deltog. Vi vill även passa på att tacka alla som varit med och bidragit med fina priser i tävlingen: Tom Tits Experiment, Alega Skolmateriel, Sagitta, Kärnan, Vetenskapens Hus och Naturhistoriska riksmuseet. Nästa år hoppas vi kunna hålla tävlingen på Albanova som vanligt!