Rovfisken är mycket viktig för kustens ekosystem. I det här forskningsprojektet genomför och utvärderar vi åtgärder i kustzonen i syfte att förbättra rekryteringsområden för fisk, i första hand abborre och gädda. Dessa två kustfiskarter är av stor ekologisk betydelse. Åtgärder som stärker rekrytering av dessa arter kan bidra till att motverka övergödningssymtom i kustzonen. Arbetet sker på Askö i Trosa skärgård.

Vad ska göras på Askö 2016?

Provtagning kommer att ske främst i två intensiva 10-dagarsperioder; en i månadsskiftet maj/juni och en i slutet av augusti. Vid dessa tidpunkter arbetar vi minst tre personer. Utöver de två 10-dagasperioderna arbetar 1-2 personer då och då med förberedelser och/eller mindre omfattande provtagningen. Provtagningen kommer att ske i sex havsvikar: Hästdammsviken

Arrendatorn Johan Wenngren mäter en av de fångade gäddorna innan den sätts ut igen. Foto: Joakim Hansen
Arrendatorn Johan Wenngren mäter en av de fångade gäddorna innan den sätts ut igen. Foto: Joakim Hansen

(Askö), Skutviken (Askö), Idkroken (Askö), Svarthålet (Gunnarbolfjärden), Hamnhamn (S Lacka) och Viken på Beten (Beten, Oxelösund). För transport och provtagning behövs båten Perca. Provtagningen innefattar närsalter i vattnet, temperatur, salinitiet, grumlighet, växtplankton, djurplankton, makrofauna, vegetation och fisk. Fisk kommer att provtas med ryssjor, översiktsnät och undervattensdetonationer. Viss provtagningen kommer även att ske i våtmarkerna på Askö. Provtagningen av vikarna på Askö i augusti kommer samordnas med Stockholms universitets kursverksamhet (marinbiologi & Östersjöns miljö). Båten Perca behövs framförallt vid transporter till vikar som ligger långt bort från Askö, samt vid dåliga väderförhållanden.

Utrustning som behövs för provtagningen är: båtar (Trutta/Perca) utrustade med gps och ekolod, 1 multimeter för salinitet och temperatur, 1 liter formaldehyd, 8 liter 99%-ig etanol (varav 2 liter i maj), plats i frysar (-20 gr), förvaringsutrymme på lab för utrustning (ca 5 m2). Projektet står själva för säkerhetsutrustning, djurplanktonhåv, grumlighetsmätare och utrustning för fiske, förutom då kurser fiskar inom projektet (för detta behövs 2 kustöversiktsnät).

Kontaktperson: Joakim Hansen, Stockholms universitets Östersjöcentrum