Identifiera lämpliga metoder för effektövervakning i Östersjön. Koppla tidiga signaler på låg organisationsnivå till reproduktion i vitmärla. Koppling av reproduktionseffekter till halter av föroreningar i sediment och vitmärla.

Målet är att skapa ett arbetsredskap för att kunna bedöma i vilken utsträckning olika typer av miljörelaterade stressfaktorer orsakar effekter i miljön.

Vi ska genom multivariata analyser studera sambandet mellan effektdata (reproduktionseffekter på vitmärla) från övervakningsprogrammet med annan miljörelaterad stress. Dessutom integrera data från genomförda projekt inkluderande kombinationseffekter av hypoxi och kontaminanter (Formasprojekt till Brita Sundelin), samt data från pågående Bonus + (Beast) där effekter på låg organisationsnivå (molekylär, cellulär, vävnads och organnivå) länkas till reproduktion som ger information om populationseffekter.

Multivariata modeller kommer att utvecklas för att illustrera sambanden och i samarbete med Beast kommer index att skapas för att möjliggöra en gradering av miljöpåverkan i olika områden. Detta ska kunna ligga till grund för beslut om åtgärdsarbete. Indexet ska på ett vetenskapligt sätt integrera biologiska effekter på olika nivåer för flera olika arter som representerar hela Östersjöns ekosystem. Indexet ska därmed kunna ge en heltäckande bedömning av Östersjöns miljötillstånd, med förmåga att upptäcka olika typer av antropogen miljöpåverkan (klimat, miljögift och syrebrist) på flera olika trofiska nivåer i Östersjöns ekosystem.

Stockholms universitet, Institutionen för tillämpad miljövetenskap

Marie Löf, doktorand, marie.lof@itm.su.se