År 2011 startade BalticSea2020 restaureringsprojektet Levande kust med målsättningen att via åtgärder på land och i vattnet, visa på möjligheten återfå god ekologisk status i övergödda kustvikar. Projektet genomförs i Björnöfjärden, på Ingarö i Värmdö kommun, som har en tydlig övergödningsproblematik.

Målsättningen för Levande kust är att skapa en ”vitbok” över hur övergödda kustområden kan restaureras, samt vilken prislapp sådan restaurering har. Under 2013 och 2014 genomfördes projektet Restaurering av vegetationsklädda bottnar i åtgärdsviken, Björnöfjärden där ett syfte var att undersöka förutsättningarna för att, när vattenkvaliteten i Björnöfjärden förbättrats, lyckas med inplantering av några viktiga och vanligt förekommande arter i denna typ av kustnära vikar (Qvarfordt m.fl. 2015).

En av arterna som projektet fokuserade på var blåstång. Resultaten visade att inplanterad vuxen blåstång kunde överleva och tillväxa i viken, men att den sexuella förökningen inte lyckades. Under 2015 gjordes därför ytterligare studier kring just blåstångens fortplantning i Björnöfjärden (Qvarfordt m.fl. 2016). Studien undersökte både konditionen på de befintliga blåstångsbestånden och hur Björnöfjärdens vatten påverkade blåstångens fortplantning.

Experiment genomfördes både i fält och på laboratorium för att reda ut om det var en eller flera orsaker som låg bakom den uteblivna fortplantningen. Resultaten från denna studie visade att den befintliga blåstången inne i Björnöfjärden är i dålig fertil kondition, troligtvis beroende på hög ålder. Studien visade också att vattnet i Björnöfjärden än så länge inte förbättrats tillräckligt för att tillåta lyckad fortplantning hos blåstång, men att inplantering av redan etablerade groddplantor fungerade. Studien testade även en metod för att så ny tång på befintliga bottnar med gott resultat.

Syftet med projekt "Restaurering av blåstång" är att ta fram en manual för hur ett blåstångsbestånd kan restaureras i områden där tång försvunnit eller minskat. Manualens första del kommer innehålla en lista över vilka faktorer/parametrar som måste mätas/analyseras och inom vilka intervall dessa parametrar bör ligga, innan ett beslut tas om att genomföra en restaureringsåtgärd i ett specifikt område. Om restaurering bedöms som genomförbart går man vidare till den andra delen av manualen som kommer innehålla förslag på metodik anpassad för norra Egentliga Östersjön.

Projektet kommer undersöka följande:
1) Om det går att förbättra etableringen av blåstångsgroddplantor genom att skrapa bort fintrådiga alger från underlaget innan ett restaureringsförsök genomförs.
2) Om den skorpformiga rödalgen Hildenbrandia rubrum (röd stenhinna) kan hindra blåstång från att etablera sig, något som vi observerat i fält.
3) Ytterligare metodutveckling för transplantering av vuxen blåstång i fält.

För mer information:
Ellen Schagerström, Östersjöcentrum, Stockholms universitet