Nyheter

Senaste nyheterna om Askölaboratoriet

  • Algbältet i Östersjön. Foto: Nicklas Wijkmark/Azote. Hjälp Östersjöforskarna i sommar 2021-05-26 Om du står på en klippa vid havet och tittar ner i vattnet ser du garanterat ett trassligt grönbrunt algbälte. Men vad finns där och hur funkar det? Den typen av frågor är viktiga inom havsmiljöforskningen och nu finns en unik möjlighet för allmänheten att bidra!
  • R/VElectra af Askö Speciellt uppdrag för R/V Electra 2021-05-25 Stockholms universitets forskningsfartyg R/V Electra af Askö kommer att delta i sommarens undersökningar av vraket efter M/S Estonia. Uppdraget kommer från Statens haverikommission, och Electra valdes eftersom hon är ett av få fartyg som har den utrustning som krävs.
  • Ny katamaran för forskning vid Askölaboratoriet 2021-04-21 Nu är en ny arbetsbåt på väg till Askölaboratoriet för att modernisera den flotta som används för forskning, utbildning och marin miljöövervakning. Katamaranen kommer att ersätta R/V Limanda.
  • Askölaboratoriets jubileumsår drar igång 2021-01-27 Än så länge är det mycket vi inte vet om 2021. Men oavsett hur läget artar sig så är detta år speciellt för oss på Stockholms universitets Östersjöcentrum. Vår fältstation Askölaboratoriet firar nämligen 60 år! Ett jubileum som inte bara handlar om en viktig och speciell plats. Det handlar om historia. Minnen. Utveckling. Vi firar 60 år av kunskap om havet!
  • Julkalender Askö 2020, askölaboratoriets julkalender december 2020 Julkalender om livet på en marin fältstation 2020-12-16 I december har Askölaboratoriet publicerat fakta och roliga tips om labbet i en julkalender på instagram. Efter mer än halva julkalendern avklarad kan vi klart säga att det roligaste är engagemanget från följarna!
  • Dags att söka populär Östersjökurs! 2020-10-14 Under våren 2021 ges masterkursen Östersjöns ekosystem på nytt. Med en nära koppling till Östersjöcentrums experter, myndigheter och den ideella sektorn är detta en bred kurs för dig som vill veta hur forskning kan bidra till beslutsfattarnas arbete med Östersjöförvaltning.
  • Jonas Hentati-Sundberg Länken mellan Östersjöns havsbotten och himlens svalor 2020-09-23 På Stora Karlsös mäktiga klippväggar häckar 20 000 par sillgrisslor. Nu har ett gäng nyfikna unga forskare från tre olika lärosäten visat hur sillgrisslornas fiske göder mängder av fjädermygglarver, som i sin tur föder en stor koloni av svalor – näring från havsbotten till himlen.
  • Östersjöcentrums forskare med SvD på Askö 2020-08-26 I somras var Svenska Dagbladet ute på Askö och intervjuade bland andra Florian Roth och Christoph Humborg från Östersjöcentrum. Det resulterade i en stor artikel om övergödningen i Östersjön, klimatet och att läget blivit bättre men att mer forskning krävs.
  • Algrapport från Askö 2020-06-26 Återigen har vi haft en ovanligt varm vår där vattnet har värmts upp tidigt, likt början av den varma sommaren 2018. Från Askö kom rapporter om algblomningar redan kring midsommarhelgen.
  • Smarta robotar ska lära oss mer om havet 2020-06-08 Trots att havet spelar stor roll för livet på land vet vi mer om Mars yta än havets botten. Ett viktigt verktyg för att studera svåråtkomliga platser och öppna upp denna fördolda värld tros vara smarta anpassningsbara undervattensfarkoster. Vi fick följa med när Sveriges största satsning på marin robotik testade sin teknik på Askölaboratoriet.
  • Foto: Institutionen för miljövetenskap Klimatforskare testar metoder inför Arktisexpedition 2020-03-25 För att bättre förutse framtida utsläpp av växthusgaser, deltar universitetets forskare i en stor Arktisexpedition i höst. Som förberedelse har teamet just genomfört en pilotvecka med R/V Electra.
  • Östersjöns dolda rörelser kartläggs 2020-02-27 Forskningsfartyget Electra befinner sig nu utanför Grisslehamn för att mäta turbulens och omblandning i havet. Forskarna ombord vill lära sig mer om processerna som styr omblandning i Östersjön – något som påverkar såväl algblomningar som utbredningen av syrefria bottnar.
  • Askövistelse 2020 - samma pris för alla! 2019-11-19 Nu finns en uppdaterad prislista för Askölaboratoriet och R/V Electra inför 2020. En nyhet är att alla lärosäten och myndigheter betala samma pris för vistelse på Askölaboratoriet. Passa på att boka in kända kurser, fältförsök och havsmöten redan nu.
  • Ny folder om marina utbildningar! 2019-10-17 Nu har Östersjöcentrum samlat ihop information om hur du kan studera till marinvetare vid Stockholms universitet i en smidig och intressant folder.
  • Årsrapport från Östersjöcentrum 2019-04-26 Östersjöcentrums första årsrapport är lika mångfasetterad som centrets verksamhet. – Det är fantastiskt att se året summerat och hur mycket vi har åstadkommit, säger föreståndare Tina Elfwing.
  • Nytänkande forskningskommunikation från Electras nattgäster 2018-09-26 I ett annorlunda populärvetenskapligt projekt får vi följa Sara och Karin på forskningsstationer runt om i Sverige. I september var det dags att besöka Östersjön, Asköboratoriet och fartyget Electra.
  • R/VElectra af Askö R/V Electra utforskar stenåldern 2018-09-11 Hur mycket har vi människor påverkat Östersjön sedan stenåldern? Det har undersökts inom det miljöhistoriska projektet SEASIDE där vårt forskningsfartyg deltagit vid viktiga provtagningar.
  • Mesokosmerna där varmare vatten, mer storpigg eller både och, har tillsatts tången med sitt djurliv. Stresstest på vår viktiga kustnära födoväv 2018-06-26 Med övergödningen har antalet storspiggar ökat och i och med de globala klimatförändringarna har vattnet värmts upp. Men vad händer med livet under ytan när Östersjön förändras? Projektet Eco-evo feedbacks ska under sommaren undersöka hur två vanliga Östersjöalger påverkas av mer storspigg och varmare vatten.
  • Högsäsong på Askölaboratoriet 2018-06-20 Askölaboratoriet håller öppet för forskning, miljöövervakning, möten och utbildning året runt, men det märks en tydlig högsäsong på sommaren.
  • Fr.v. Sandra Karlsson (Trosa arbetarekommun), Sven-Erik Bucht (landsbygdsminister), Tina Elfwing (Östersjöcentrum), Christoph Humborg (Östersjöcentrum), Gun Rudquist (Östersjöcentrum), Magnus Jonsson (Bergs gård), Frida Jonsson (Bergs gård). Askölaboratoriet i fokus vid ministermöte 2018-04-04 Idag träffades Östersjöcentrum och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att diskutera hur vi kan förbättra tillståndet i Östersjön och vilken verksamhet som bedrivs vid den marina forskningsstationen Askölaboratoriet i Trosa skärgård.
  • R/V Electra's expeditions and sampling sites 2017 Framgångsrikt första år för R/V Electra 2017-12-19 Premiäråret 2017 blev intensivt för Stockholm universitets nya forskningsfartyg. 12 större forskningsexpeditioner har genomförts och nu summerar vi det första året till havs.
  • Tina Elfwing, föreståndare för Stockholms universitets Östersjöcentrum. Foto: Lasse Burell God Helg önskar föreståndaren! 2017-12-19 Det doftar glögg och pepparkakor. Plötsligt inser jag att julen inte bara knackar på dörren, utan bankar ganska hårt. När julledigheten är nära och året närmar sig sitt slut så känns det naturligt att reflektera lite över verksamhetsåret 2017;
  • Boka plats för kurs på Askö 2018 2017-12-13 Nu är det dags för kursansvariga att ansöka om plats för kända och önskade kursveckor under både vår- och hösttermin på Askölaboratoriet.
  • Forskare från IOW och Stockholms universitet. Foto. Isabell Stenson Internationell workshop om marina mättekniker 2017-11-02 SEPTEMBER. 35 forskare, skeppare, tekniker och programmerare från Östersjöländerna, USA och Svalbard samlades under en vecka för att utbyta erfarenheter kring mätutrustning för marin forskning.
  • Sök unik Östersjökurs 2017-10-12 Under våren 2018 ges vår nya masterkurs igen. Med en nära koppling till våra experter, myndigheter och den ideella sektorn är detta en bred kurs för dig som vill veta hur forskning kan kopplas till beslutsfattarnas arbete med Östersjöförvaltning.
  • Hur många kalorier förbrukar Östersjön? 2017-07-17 Varje år tillbringar grundkursen i marinbiologi över en månad i fält för att studera det marina livet vid Sveriges väst- och ostkust. I skrivande stund har kursdeltagarna just kommit hem från tio dagar på Askö, ca 10 mil söder om Stockholm.
  • SvD: Plast i haven varar i 100-tals år 2017-05-15 På 50 år har plastförbrukningen ökat 20 gånger. Mycket hamnar i haven, där det kan ta flera hundra år innan skräpet bryts ned. Plast i magen och försämrad fruktsamhet är två konsekvenser av detta. Så här skadar plasten djur och natur.
  • SvD: Viktig forskning hindras när havsbottnen hålls hemlig 2017-05-15 Tack vare Electras utrustninge kan de marina forskarna ta fram mer information om Östersjöns bottnar än tidigare. Men militära intressen gör det olagligt att avbilda och sprida information om havsbottnarna.
  • Stora Karlsö, utanför Gotlands västkust Fartygsexpedition till Gotland 2017-04-24 I april 2017 for forskningsfartyget R/V Electra af Askö till Stora Karlsö utanför Gotland. Här ska forskare från Stockholms universitet och SLUAqua tillsammans undersöka en spännande koppling mellan land och hav.
  • Kiselalgen Thalassiosira baltica ringlar sig som ett vackert smycke i detta mikroskop-fotografi från årets vårblomning. Foto:Helena Höglander Nu blommar Östersjön! 2017-04-12 Just nu pågår den viktiga vårblomningen i havet. Dessa växtplankton är lika vackra som blåsippor och tussilago om man bara har ett mikroskop. En efterlängtad algblomning som som forskarna noggrant följer.
  • Direktrapport från Electra 2017-04-07 Electra har besökt Alnön, Sundsvall för att hitta mineralet ikait, och det var ett väldigt spännande bottenlandskap som forskarna nu vill veta mer om.
  • Premiärprovtagning för R/V Electra 2017-03-27 Tisdagen den 17 januari genomförde Electra sitt första formella uppdrag i form av provtagningar utanför Askö för miljöövervakningsprogrammet.
  • gästprofessorn Alf Norkko Alf Norkko får Kungens Asköprofessur 2016-10-12 Alf Norkko från Helsingfors universitet berättar i en filmad intervju om planerna för sin gästprofessur inom Östersjöforskning, om samarbetet mellan lärosätena och hur R/VElectra kan komma att användas.
  • Rektor ringer i skeppsklockan på R/V Electra R/V Electra af Askö invigt 2016-10-06 Under högtidliga former invigdes den 5:e oktober Stockholms universitets nya forskningsfartyg R/V Electra af Askö. 150 inbjudna gäster fick en inblick i hur fartyget kan användas och fick höja sina glas i en gemensam skål vid ceremonin.
  • Dramatens personal på studiebesök på Askö 2016-10-06 SEPTEMBER. Under studiebesöket i september på Askölaboratoriet fick Dramatens personal inte bara inblickar i forskningen om Östersjön, utan också exempel på hur forskning från olika områden behövs för att förstå och angripa de globala utmaningar vi står inför.
  • R/V Electra med akter och A-ram synlig. Foto: Askölaboratoriet. R/V Electra har anlänt till Sverige 2016-06-15 Stockholms universitets nya havsforskningsfartyg R/V Electra af Askö har anlänt till Askölaboratoriets fastlandsbrygga. Under sommaren ska hon testköras, och kommer att användas för östersjöforskning i höst.
  • Nedräkningen har börjat – Electra kommer om tre veckor! 2016-05-26 Bygget av Electra af Askö har hela tiden skett i högt tempo, men nu går det in i en sista ännu intensivare fas. Läs senaste bloggen om Stockholms universitets nya fartyg för marin forskning.
  • Kungen på Askö jubileum 2/9 2011, Foto: Hans Kautsky Asköprofessur till kungens ära 2016-05-02 I lördags fyllde Konung Carl XVI Gustaf 70 år och Stockholms universitet inrättade en ettårig gästprofessur inom Östersjöforskningen till hans ära.
  • Pris till student från forskarskola på Askö 2016-04-20 Varje sommar deltar runt 130 gymnasieelever i Stockholms universitets Sommarforskningskola. 2015 utförde fem av studenterna sina projekt vid Askö. Det var en erfarenhet som för Alice Eklund ledde så långt som till finalen av utställningen Unga forskare och ett resestipendium till London International Youth Science Forum.
  • trånga utrymmen på R/V Electra Tre månader tills R/V Electra af Askö är färdigbyggd? 2016-03-22 Nu är det snart bara tre månader kvar tills Electra af Askö beräknas vara klar för leverans. Varvsbesöken ligger tätt och de sista veckorna innan leveransen, som är planerad till juni, kommer att bli en ännu intensivare period när alla system och utrusning skall testas.
  • Electras akterdäck Dags för sjösättning av Electra, igen 2016-02-25 Nu ligger R/V Electra i sjön och ett intensivt arbete pågår för att utrusta henne. Här kommer en liten uppdatering efter senaste varvsbesöket i februari.
  • Det äldre fartyget Aurelia vid Askös gamla brygga. Nya bryggor och muddring för R/V Electra 2016-02-25 Askölaboratoriets nya fartyg R/V Electra kommer att levereras från varvet i juni. Då måste hamnen vid Askö vara muddrad och bryggorna både på Askö och i Uttervik vara utbyggda.
  • Ny sensor till mätbojen 2016-02-25 Askölaboratoriets mätboj byggdes under säsongen 2016 ut med ännu en sensor. Sensorn mäter pigment och löst organiskt material. Man ser därmed vilka växtplanktongrupper som dominerar i vattenmassan och får bättre underlag för satellitbildstolkning.
  • Inspektion på varvet i Kuressaare 2016-01-28 Resan till Kuressaare där varvet ligger var spännande med ett litet flygplan från Tallinn. Tyvärr var det sent på kvällen och mörkt så det gick inte att se hur landskapet såg ut...
  • Lite av en sen julklappsstämning på R/V Electra? 2016-01-27 Vad hör julen till? En massa paket med spännande saker i, mycket omslagspapper och snören, kanske en möjlighet till att få byta till det du verkligen ville ha om du kan övertyga tomten och såklart mängder med vit och vacker snö och tjock is...
  • Resultat från årets forskningsskola på Askö 2015-12-07 I somras tillbringade fem gymnasielever två veckor på Askölaboratoriet där de tillsammans med en handledare undersökte hur kräftdjur påverkas av övergödningseffekter på vegetationen.
  • foto: Azote/NiclasWijkmark Nya fartygets namn 2015-12-07 Askölaboratoriets nya forskningsfartyg har nu fått sitt namn. Det ska heta R/V Electra efter mossdjuret Electra crustulenta som är en vanlig art i Östersjön. Rektor fattade beslutet efter att namnförslag samlats in från alla marint verksamma på Stockholms universitet.
  • Askös användare tycker till om 2014 2015-11-03 Vistelsen vid Askölaboratoriet fick gott betyg i 2014 års utvärdering. Den nya servicen med kökshjälp för möten och kurser var mycket uppskattad.
  • Fartygsbygge pågår 2015-09-14 Det byggs nu febrilt på Askölaboratoriets nya forskningsfartyg. Skrovet började sättas ihop på ett varv i Riga i somras, och sjösättningen är beräknad till sommaren 2016. Samtidigt pågår förberedande arbete på Askö för att detta betydligt större fartyg ska få plats vid bryggorna.
  • Askö sunset Fullspäckad fältsäsong på Askölaboratoriet 2015-07-10 Askölaboratoriet håller öppet för forskning, miljöövervakning, möten och utbildning året runt, men det märks en tydlig högsäsong på sommaren. I år har över 20 forskargrupper och 15 kurser och besök bokat in sig. Kontakta gärna oss om du vill veta mer om forskningsprojekten eller komma i direktkontakt med en ansvarig forskare.
  • Askölaboratoriet i Gaudeamus 2015-06-08 I senaste numret av Stockholms universitets studentkårs tidning Gaudeamus redogörs för hur det är att ha en en sådan speciell arbetsplats som Askö.
  • Svekom besökte Askölaboratoriet Sveriges ekokommuner på Asköbesök 2015-06-01 28 maj, årsmöteskonferens med besök på Askölaboratoriet
  • Klotet på Askölaboratoriet SR Klotet om syrefria bottnar 2015-04-29 Vetenskapsradion Klotet är Sveriges Radios internationella miljöprogram. I onsdags sändes ett program om syrebristen på Östersjöns bottnar där tre av Östersjöcentrums experter bidrog med sin kunskap.
  • Gruppfoto vid möte på Tvärminne zoologiska station Östersjösamarbete drar igång 2015-03-12 Östersjön är ett av fokusområdena i det samarbete mellan universiteten i Stockholm och Helsingfors som finns sedan ett år. Ett mycket lyckat första planeringsmöte hölls nu i februari på Tvärminne zoologiska station.
  • Forskning på Askö 2014 Fullspäckat år på Askölaboratoriet 2015-02-23 I fjol hade Askölaboratoriet rekordmånga gästdagar. Av dessa var över hälften kursdagar, en tredjedel forskningsdagar och resten möten och besök. Forskningsprojekten rörde i stor utsträckning de viktiga frågorna: övergödning och miljögifter.
  • Askö Laboratory in numbers Askölaboratoriet i siffror 2014-12-15 Har du koll på Askö? I den här filmen får du en snabbtur från ovan, och 20 fakta om Askö på mindre än två minuter.
  • Fullt hus på första Asködagen 2014-11-25 En allra första Asködag där fokus låg på att presentera Askölaboratoriets viktiga östersjöforskning. Omkring 70 experter från olika amnesområden, doktorander, studenter och andra intresserade fick höra forskarna berätta om sina senaste resultat.
  • Rektor skriver på avtal för fartygsbyggnation Kontrakt påskrivet för nya fartyget 2014-07-07 Efter omfattande förberedelser är nu ett kontrakt påskrivet för bygget av Askölaboratoriets nya fartyg. Det estniska varvet Baltic Workboats AS kommer att bygga fartyget, med planerad sjösättning inom två år. Rektor skrev under kontraktet 3 juli, 2014.
  • Bojen sjösätts av Askös personal Bojen live-rapporterar om Östersjön 2014-05-22 Våren 2014 sjösattes en ny oceanografisk mätboj i Yttre Hållsfjärden, strax söder om Askö. Vid mätstationen, som kallas B1 har forskare tagit prover sedan 60-talet. Men nu har man för första gången en realtidsövervakning.
  • Askölaboratoriet i SVTs Hjärnkontoret 2014-04-15 I slutet av mars blev Askölaboratoriet och dess fartyg skådeplatsen för ett kommande program om planktonforskning till SVTs Hjärnkontoret. Programledaren Benjamin "Beppe" Singer och hans filmteam träffade miljöövervakningsexperter, följde med på provtagning och filmade plankton genom mikroskop på labb. Programmet sändes 15 april.
  • Öppet hus på Askölaboratoriet 2014-03-26 14 juni var alla intresserade välkomna att besöka Askölaboratoriet. Då presenterades aktuell marin forskning och fältstationens fartyg och laboratorieutrymmen visades upp.

Kontakta Askö

Tel: 08-5537 85 80
E-post: asko.ostersjocentrum@su.se

Postadress:
Askölaboratoriet
619 92 Trosa